Pripomienky založenia vojnového slovenského štátu

Vznik slovenského vojnového štátu si Slováci vo väčšom počte 14. 3. 2002 pripomenuli najmä v Bratislave a Nitre. V Bratislave prišla oslavovať asi 150-členná skupinka mladých vyholených chlapcov. Polícia mala všetko pod kontrolou. Prvé zhromaždenie bolo doobeda pri hrobe Jozefa Tisa na Martinskom cintoríne, kde sa stretli skíni s predstaviteľmi Slovenskej národnej jednoty Stanislava Pánisa. Pri hrobe si zaspievali národné piesne Kto za pravdu horí a Hej Slováci, ale aj katolícku Bože čos ráčil. Cez príhovor im zvonili mobily melódiou slovenskej hymny. Potom sa za policajného sprievodu všetci presunuli pred Prezidentský palác. Tam medzitým odporcovia Tisa vyvesili plagát s nápisom: Slovenský štát - fašistický štát. Skíni ho hneď strhli.

O tretej sa už začal oficiálny program, námestím sa ozývala nahrávka Tisovho príhovoru, podpisovala sa petícia za zastúpenie menšín v maďarskom parlamente. Podľa informácií policajtov sa do večera odohrali len tri incidenty. Dvaja mladíci napadli pravdepodobne svojho kolegu ráno na hlavnej stanici, neskôr traja zbili ďalšieho bejzbalovou palicou na Žilinskej ulici. Obidvaja majú poranené hlavy. Prišiel aj policajný viceprezident Ľudovít Zapletaj. Potvrdil, že hneď ako začne niekto z prítomných hajlovať alebo inak propagovať rasizmus, polícia zakročí. Tak sa aj stalo. Policajti zadržali mladíka, ktorý pri hoteli Forum hajloval a vykrikoval rasistické heslá. Každého skína natáčal na kameru policajt, pripravení boli aj kukláči.

Skíni boli včera veľmi opatrní, na bundách nemali väčšinou žiadne nášivky, ktoré by mohli propagovať fašizmus. Sprievod sa asi po dvoch hodinách rozpustil, nebolo však isté, či sa večer niekde nestretnú. Policajti boli podľa hovorkyne bratislavskej polície Marty Bujňákovej pripravení situáciu monitorovať. V Nitre pred piaristickým kostolom sa na spomienkovej slávnosti k výročiu vyhlásenia slovenského štátu zúčastnilo asi 200 ľudí vrátane 80 mladíkov s vyholenými hlavami.

"Je to dátum, ktorý nosí každý Slovák v srdci," začal svoj prejav primátor Nitry Jozef Prokeš. Povedal, že ak sa USA nehanbia za svoje dejiny, nemáme sa prečo hanbiť ani my. Ak sa Francúzi nehanbia za Napoleona, my sa nemôžeme hanbiť za Tisa. Podľa okresného predsedu SNS, chirurga Jána Patrušku, máme zo Západu len drogy, zločinnosť, podvody a nezamestnanosť.

Na spomienke sa zúčastnil aj bývalý nitriansky primátor Vladimír Libant, mestská poslankyňa za SNS Oľga Csákayová, a prítomným spieval zbor študentov Piaristického gymnázia svätého Jozefa Kalazanského v Nitre. Spomienka prebehla pokojne, monitorovala ju polícia.

JURAJ GERBERY, MONIKA ŽEMLOVÁ, (r)

obsah | Slovenská republika