Slováci pomohli ukrajinskej demokracii

Násilie a zastrašovanie, ktoré registrovali slovenskí pozorovatelia na ukrajinských prezidentských voľbách pred mesiacom, v opakovanom druhom kole chýbal. Okrem množstva pozorovateľov k lepšiemu priebehu volieb prispeli zmeny vo volebnom zákone a férové zloženie volebných komisií.

Zo Slovenska sa celkovo zúčastnilo na monitoringu 143 krátkodobých a 7 dlhodobých pozorovateľov v rámci misií Občianske oko/ENEMO a OBSE, čím sme sa zaradili medzi skupinu krajín s najvyšším počtom vyslaných zástupcov.

"Zvýšený záujem Slovenska na demokratickom priebehu volieb na Ukrajine je vidieť aj na tom, že po prvý raz bola zahraničná pozorovateľská misia väčšieho rozsahu financovaná priamo z prostriedkov oficiálnej pomoci Slovenskej republiky (SlovakAid)," uviedol Alexander Matúš z Občianskeho oka. Toto združenie sa tiež podieľalo na organizovaní misie Európskej siete volebných pozorovateľov ENEMO, ktoré na Ukrajinu vyslalo celkovo 1000 zástupcov zo16 krajín.

"Hoci pozorovatelia ENEMO zaregistrovali problémy týkajúce sa konkrétnych procedúr, manipulácie mobilného a absenčného hlasovania veľkého rozsahu, aké sme videli 21. novembra, v tomto kole volieb chýbali," povedal vedúci misie ENEMO Peter Novotný. Novozvolený prezident Ukrajiny Viktor Juščenko v reakcii na gratuláciu slovenského premiéra Mikuláša Dzurindu ocenil výrazný podiel Slovenskej republiky a aj predsedu vlády SR na demokratickom vývoji v Ukrajine.

(df), PRAVDA

obsah | Slovenská republika