Slovensko zaujalo svetové noviny

Správy o sociálnej situácii slovenských Rómov sa objavili v desiatkach svetových médií, chystajú sa sem mnohí zahraniční novinári.

Slovensko je inak pomerne neznámou krajinou aj v Európskej únii a budovanie pozitívneho imidžu trvá veľmi dlho. Pomôcť môžu správy o športových úspechoch a šírenie poznatkov o histórii krajiny. Podstatné sú však správy, ktoré o krajine prinášajú zahraničné médiá.

Dnes napríklad britská BBC prináša o Maďarsku propagačný materiál, aké má dobré kúpele. O Slovensku zasa, ako na východe krajiny rebelujú Rómovia. Reportéri z bulvárneho denníka Sunday Mirror ako prvú vec zisťovali, či sa protestujúci nebudú chcieť odsťahovať do Veľkej Británie.

O situácii na Slovensku včera debatovali aj poslanci Európskeho parlamentu. Rakúska poslankyňa Marialiese Flemmingová sa podľa správy ČTK dožadovala, aby sa predseda snemovne Pat Cox postaral o vyjasnenie situácie na Slovensku, o ktorej sa dozvedela z televízie.

"Určite to neprispieva imidžu Slovenska, ale nevidím to absolútne dramaticky," povedal poslanec Tomáš Galbavý z mediálneho výboru parlamentu. Médiá sa podľa neho problému venujú prehnane. "Nakoniec imidž krajiny sme už dávno zmenili v pozitívnom zmysle slova." Odvolal sa na skorý vstup Slovenska do únie. "Rómsky problém je problém celej Európy, a treba ho riešiť."

Politológ Ivo Samson zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku však hovorí, že na vnímanie Slovenska v budúcnosti môže mať dnešná situácia negatívne následky. "Nepokoje, ktoré sú vo výraznej miere pokrývané zahraničnými médiami, sú, prirodzene, ťažkou ranou pre slovenskú zahraničnú politiku," upozorňuje.

Vláda plánuje dať 50 miliónov na imidž

Zlepšiť imidž Slovenska v zahraničí chce vláda pomocou špeciálneho výboru a generálneho sekretariátu, na ktoré plánuje dať 50 miliónov korún. Návrh prezentácie krajiny v zahraničí pripravili minister zahraničných vecí a vicepremiér pre európsku integráciu. Vláda návrh pre pripomienky ministra hospodárstva Pavla Ruska z rokovania stiahla.

V materiáli sa píše, že s dnešnou prezentáciou krajiny v zahraničí nemôže byť spokojnosť, lebo "väčšinou ide o čiastkové a príležitostné prezentácie", ktoré nespĺňajú "dlhodobé a globálne strategické predstavy".

Víťaz medzinárodného tendra má dostať 5 miliónov na to, aby utvoril "základnú stratégiu" prezentácie, 30 miliónov pôjde na projekty a 15 miliónov na "operatívne projekty".

Agentúra pre cestovný ruch v roku 2003 minula na propagáciu Slovenska 66,5 milióna korún, čo je najmenej zo všetkých krajín V4. Dve tretiny išli na hlavnú činnosť agentúry, 11,5 milióna stáli jej zahraničné zastúpenia vo Viedni, Varšave, Amsterdame, Berlíne, Moskve a Prahe a 8 miliónov sa minulo na regionálne informačné materiály.

Primátor: Česká televízia ''hecovala'' Rómov

Primátor Levoče Miroslav Čurilla obvinil Českú televíziu, že hecovala Rómova. Videl vraj na vlastné oči, ako štáb televízie nakrúcal protestujúcich Rómov a provokoval ich. "Mám ťažké srdce na vašich kolegov," povedal novinárom.

Za "úplný nezmysel" označil Čurillove tvrdenia člen štábu Českej televízie Marek Vítek. "Práve sme odchádzali z Levoče, keď sme stretli sprievod asi 200 Rómov, ktorí išli na námestie protestovať. Tak sme šli s nimi a nakrúcali." Na námestí bolo podľa primátora okolo 60 Rómov a asi rovnaký počet policajtov. Čurilla sa pokúsil Rómom prihovoriť, tí ho však prekričali a nenechali dohovoriť. "Nemajú žiadne argumenty," hovorí.

MIRKA KERNOVÁ

obsah | Slovenská republika