Obrovské rozdiely medzi západom a východom Slovenska

Stačí prejsť pár kilometrov, a podnikateľ sa niekedy ocitne ako v úplne inom svete. Príkladom môže byť okres Trenčín, ktorý sa v hodnotení podmienok na podnikanie umiestnil v prvej desiatke regiónov Slovenska. Doslova len cez kopec však potenciálny investor dorazí do okresu Bánovce nad Bebravou, ktorý sa v tomto rebríčku prepadol až na 76. priečku. Vyplýva to z Indexu regionálneho podnikateľského prostredia, ktorý spracovala Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS).

Spomenutý príklad je najvýraznejším extrémom, ale priepastné rozdiely medzi časťami toho istého kraja nie sú výnimočné. Výnimočné sú skôr Bratislavský a Trnavský kraj, ktoré poskytujú pomerne vyrovnané podmienky pre živnostníkov a firmy. Samozrejme, vedie región v okolí hlaného mesta, ktorý úplne ovládal prvú desiatku, sekundujú mu už len krajské mestá Trnava, Trenčín, Nitra a Žilina.

PAS vo svojom projekte skúmala názor 817 podnikateľov, pričom ako hlavné kritériá sledovala ľudské zdroje a infraštruktúru, nasledované ekonomickou aktivitou v danom regióne a činnosťou verejnej správy. Svoju úlohu však zohrala aj subjektívna spokojnosť jednotlivých respondentov. Na už spomenutých lídrov sa z opačného konca, okrem Bánoviec nad Bebravou, pozerajú v Detve, Dolnom Kubíne a v úplne najhoršom okrese na podnikanie - vo východoslovenskom Sabinove.

Týmto regiónom nepomohlo ani to, že majú dostatok ľudí ochotných pracovať aj za nižšie mzdy. Ich kvalifikačná úroveň je totiž nízka. Alarmujúcim zistením je, že najlepší ľudia v podstate z celého územia odchádzajú do Bratislavy, resp. za hranice. Napríklad v Prešovskom kraji si viac ako 90 % respondentov myslí, že vysokokvalifikovaní ľudia z neho skrátka utekajú. Podobne je to v košickom a v banskobystrickom regióne.

Firmy láka aj kvalitné dopravné spojenie, tam, kde vedie diaľnica, prichádzajú aj investori. Aj preto je hodnotenie infraštruktúry väčšinou negatívne. Plusom na ich prilákanie môže byť aj rozumnejšia politika v oblasti miestnych daní. Ako však konštatoval výkonný riaditeľ PAS Róbert Kičina, pozitívnym záverom celej štúdie je zistenie, že väčšina podnikateľov by si pri opätovnom výbere svojho pôsobiska zvolila ten istý región.

MARKIZA

obsah | Slovenská republika