Zájem Slováků o solné jeskyně opadl

Slovensko zažilo přibližně před rokem boom solných jeskyň, které šlo navštívit téměř v každém větším městě. Majitelé uměle vytvořených jeskyň nabízeli lidem vdechování slaného vzduchu údajně podobnému tomu u moře, které jim mělo pomoci třeba při léčbě astmatu, zánětů dýchacích cest nebo alergií. Nyní ale zájem opadl.

Řada jeskyň byla zavřena, udrželo se jich asi pět desítek. Někteří odborníci totiž léčebné účinky takových jeskyň zpochybnili.

Před rokem chtěl téměř každý budovat solné jeskyně navzdory nemalým investicím, které mohou dosáhnout až tří milionů slovenských korun. Časem ale jedna z televizí odvysílala příspěvek zpochybňující účinky jeskyň a vystrašila lidi, že se tam naopak můžou nějakými nemocemi nakazit.

Mnoho majitelů muselo jeskyně zavřít, ztráty byly miliónové. "Důvěra se nyní obnovuje těžko," řekla nejmenovaná zástupkyně Herkules agency, mediálního partnera jedné polské firmy, která budování jeskyň nabízí i na Slovensku. Majitel solné jeskyně v Žilině Miroslav Korman připouští, že řada lidí přichází s nedůvěrou. Tu se prý snaží prolomit argumenty v podobě certifikátů, které potvrzují, že technické vybavení a materiály použité v jeskyni jsou v souladu s normami Evropské unie. Provoz zařízení prý navíc povolil i Regionální úřad veřejného zdravotnictví v Žilině na severu země.

Vstup do jeskyně stojí 150 korun

"O nezájmu bych ale nehovořil. Hlavně během letní sezony je to celkem slušné, návštěvníků přibývá také v chladnějším počasí. Nechodí pouze zájemci o léčbu, ale i turisté nebo obchodní cestující, kteří si chtějí pouze oddechnout a nabrat čerstvých sil," dodal Korman.

V jeskyni je k dispozici osm lehátek, kůra trvá 45 minut. Za jeden vstup zaplatí návštěvník 150 korun. V sezoně prý chodí denně i několik desítek lidí. Lékaři nemají na solné jeskyně jednotný názor. Někteří pobyt v těchto zařízeních doporučují, další si myslí, že léčebné účinky jsou nulové.

"Pokud je tam prostředí jakžtakž sterilní a zachovávají se hygienické předpisy, bývají reakce pacientů trpících astmatem dobré. Pacienti by ale neměli mít nemoci, které lze přenést na další lidi. Někteří majitelé jeskyň se tam kvůli komerčnímu úspěchu snaží dostat najednou co nejvíce lidí, kteří mohou být i nemocní a nakazit další," řekla Marta Olosová z nemocnice ve středoslovenském Martině.

Jeden z bratislavských lékařů, který si nepřál být jmenován, se však domnívá, že o léčbě v solných jeskyních mluvit nelze. "Já si myslím, že můžeme hovořit akorát o relaxačních pobytech, kde může člověk nabrat nových sil. Léčit tam ale asi nelze," dodal.

ČTK

obsah | Slovenská republika