Najlepší športovci 2004: Kaliská a štvorkajak

Najúspešnejším slovenským športovcom roku 2004 sa v ankete Klubu športových redaktorov Slovenského syndikátu novinárov stala vodná slalomárka Elena Kaliská, zlatá medailistka z olympijských hier v Aténach. Za najúspešnejší kolektív roka vyhlásili komárňanský štvorkajak Michal Riszdorfer, Richard Riszdorfer, Erik Vlček, Juraj Bača. Výsledky slávnostne vyhlásili v sobotu v Národnom tenisovom centre v Bratislave.

V ankete hlasovalo dovedna 101 športových novinárov a jedine Kaliská sa objavila na všetkých hlasovacích lístkoch.

Mikulášska vodáčka E. Kaliská triumfovala v prestížnej ankete prvý raz, doposiaľ sa v nej objavila dvakrát: v roku 1998 obsadila 10. a v roku 2000 6. miesto. Olympijská šampiónka v K1 je po šesťnásobnej víťazke plavkyni Martine Moravcovej iba druhou ženou, ktorá bude minimálne rok sedieť na kráľovskom tróne pre najúspešnejšieho športovca SR.

Tridsaťdvaročná kajakárka, ktorá mala až do tohto roku povesť veľkej smoliarky končiacej na vrcholných podujatiach zväčša na štvrtej priečke, má za sebou skvelú sezónu. Vyhrala všetko, na čo siahla - olympiádu, ME v Skopje, Svetový pohár a s družstvom KTK-Dukla Liptovský Mikuláš aj ME klubov. V celej sezóne iba trikrát nevyhrala - na pretekoch SP v Seu d´Urgell (5.) a v dvoch súťažiach v rámci ME klubov (dvakrát 2.).

Dvojičky Peter a Pavol Hochschornerovci, ktorí skončili v ankete druhí za Kaliskou, v roku 2004 obhájili olympijské zlato a triumfovali v celkovom hodnotení Svetového pohára. Dvadsaťpäťroční Bratislavčania, hoci ako jediní slovenskí športovci majú v zbierke dva olympijské tituly, obsadili už tretíkrát druhé miesto (2000, 2001 a 2004).

Na tretej priečke medzi jednotlivcami skončil v ankete jej dvojnásobný víťaz (1996, 1997) Michal Martikán, smutný hrdina aténskej olympiády, kde ho o zlato obrali kontroverzným rozhodnutím bránkoví arbitri.

Do elitnej desiatky sa dostali olympijskí medailisti džudista Jozef Krnáč (4.), strelec Jozef Gönci (5.), majsterka Európy v plávaní v dlhom aj krátkom bazéne a majsterka sveta v krátkom bazéne Martina Moravcová (6.), tenista Dominik Hrbatý (7.), hviezdy zámorskej NHL Zdeno Chára (8.) a Marián Hossa (10.) a najlepší kanonier jesennej časti nemeckej futbalovej bundesligy Marek Mintál (9.).

V ankete o najúspešnejší kolektív tretí raz v histórii zvíťazil komárňanský štvorkajak reprezentujúci ŠKP Bratislava Michal Riszdorfer, Richard Riszdorfer, Erik Vlček, Juraj Bača. Zverenci trénera Tibora Soósa získali na OH v Aténach bronz. Štvorkajak nazbieral 246 bodov, o 95 viac ako slovenská hokejová reprezentácia na MS 2004 v Česku. Na tretej priečke sa ocitlo daviscupové družstvo slovenských tenistov.

Cenu Štefana Mašlonku za najlepšie tlačové služby v roku 2004 udelil výbor KŠR Slovenskému tenisovému zväzu (STZ) za podmienky na prácu počas daviscupového stretnutia Slovensko - Nemecko v Národnom tenisovom centre (NTC).

Kaliská bola v sobotu v NTC hlavnou hviezdou večera. Jej manažérsky tím nenechal nič na náhodu a na špeciálnu udalosť ju pripravil, ako sa patrí. Elena mala počas slávnostného galavečera oblečené exkluzívne šaty z dielne Richarda Rozboru. Topánky značky Fiorangelo jej špeciálne na túto príležitosť zapožičala predajňa Diverso v Bratislave. Pod príťažlivú vizáž víťazky sa podpísala Alena Schulczová. Keď premiantka ankety vystúpila na pódium, vyslúžila si standing ovation publika. "Ďakujem všetkým , ktorí mi držali palce. Bol to výnimočný športový rok, ale pokúsim sa ho ešte aspoň raz zopakovať," povedala v ďakovnej reči.

Najlepšiu športovkyňu dekoroval spoludržiteľ svetového rekordu v behu na 110 m prek. (12,91) Brit Colin Jackson, ktorému nerobilo problém pekne po slovensky vysloviť meno víťazky. Waleský rodák sa priznal, že pozvánku od organizátorov výročnej športovej ankety nedostal prvý raz. "Už som mal tú česť dekorovať najlepších doma vo Walese, ale aj v Portugalsku. Meno Elena Kaliská som sa už naučil vyslovovať a odteraz budem vedieť, že ide o špičkovú slovenskú vodnú slalomárku," uviedol Colin Jackson.

Bývalý dvojnásobný majster sveta a štvornásobný majster Európy, ktorý už ukončil aktívnu kariéru, sa dnes venuje prevažne práci pre britskú televíznu stanicu BBC. "Televízna produkcia mi zaberá najviac času. Na dráhu by som sa už určite nechcel vrátiť. Osemnásť rokov na vrcholnej úrovni - už bolo toho na mňa dosť. Teraz takpovediac žijem na diaľnici medzi Londýnom a Cardiffom," povedal jeden z najlepších prekážkárov histórie.

Okrem 37-ročného Jacksona v sobotu večer do Bratislavy zavítal aj strelec pamätného víťazného pokutového kopu do siete Nemecka z finále ME 1976 Antonín Panenka. Slávny futbalista československej histórie dostal za úlohu prečítať meno najlepšieho slovenského športového kolektívu. Športovo-hudobný večer, ladený prevažne na muzikálovú nôtu (diváci mohli vidieť ukážky z muzikálov Cats, Hair, Pomáda), svojím zjavom ozvláštnila aj austrálska popová speváčka Danni Minogueová.

Jednotlivci: 1. ELENA KALISKÁ - vodný slalom, 2. PETER a PAVOL HOCHSCHORNEROVCI - vodný slalom, 3. MICHAL MARTIKÁN - vodný slalom, JOZEF KRNÁČ - džudo, 5. JOZEF GÖNCI - športová streľba

Kolektívy: 1. ŠTVORKAJAK RÝCHLOSTNÝCH KANOISTOV, 2. DRUŽSTVO SLOVENSKA V ĽADOVOM HOKEJI, 3. DRUŽSTVO TENISTOV SLOVENSKA 82 (7-16-29) 52x

PRAVDA

obsah | Slovenská republika