Moravcová je kráľovnou už po šiesty raz

Keď ju korunovali za slovenskú športovkyňu roka prvý raz, nemala ešte ani osemnásť. Uplynulo desať rokov a zasa je na tróne. Úžasné: Martina Moravcová vyhrala šesť z doterajších jedenástich ročníkov ankety.

"Tentoraz som víťazstvo skutočne nečakala," priznala fenomenálna plavkyňa pred včerajšou večernou slávnosťou v opere Slovenského národného divadla. "Tipovala som vodného slalomára Michala Martikána." Jedinému slovenskému majstrovi sveta 2003 v olympijskej disciplíne však k primátu chýbalo 22 bodov. Pritom jeho meno sa objavilo na čele takmer každého druhého hlasovacieho lístku - dostal 63 prvých miest, kým Moravcová iba 27. Ôsmi zo 131 športových novinárov ho však naň nezaradili vôbec.

"Nešportujem kvôli anketám, ale mrzí ma, že niektorí ma nedali ani do desiatky. Ani nie tak kvôli sebe, ako kvôli všetkým vôkol mňa, bez ktorých by som nedosiahol to, čo sa mi podarilo," vravel liptovskomikulášsky vodák, víťaz z rokov 1996 a 1997, ktorého predčasom vyhlásili za olympionika prvého desaťročia samostatnej Slovenskej republiky. Uvažovali ste aj neprísť na slávnosť? "Nemyslím si, že by to bolo vhodné - stratil by som možnosť pogratulovať kolegom k úspechom," odvetil.

Lanský víťaz Peter Bondra skončil tentoraz šiesty. Hokej však má v desiatke rekordné zastúpenie - figurujú v nej štyria (vlani traja), do jedného zámorskí. Nováčikom je však len Marián Hossa. Z ďalších ešte zápasník Attila Bátky.

V kolektívoch sa po dvoch rokoch vrátil na trón komárňanský štvorkajak - Richard a Michal Riszdorferovci, Erik Vlček a Juraj Bača. Ich primát nik nespochybnil. Ani tréner hokejovej reprezentácie Hossa: "Oni získali na svetovom šampionáte dve zlaté, my len bronz."

Na doterajší štandard veľká šou v exkluzívnom prostredí, taký rámec mala večerná slávnosť, ktorú v zázname uvidia diváci televíznej stanice Joj. Nákladmi vraj porovnateľná so súťažami krásy. Punč jej dodala aj skutočnosť, že ceny najlepším odovzdávala jamajská šprintérska kráska žijúca v Slovinsku Merlene Otteyová a český fenomenálny oštepár Ján Železný.

Ceny Štefana Mašlonku, ktoré Klub športových redaktorov udeľuje za kvalitné novinárske služby, dostal hádzanársky klub MŠK Považská Bystrica a organizátori pretekov triatlonového SP v Osrblí.

MARIÁN ŠIMO

obsah | Slovenská republika