Dzurinda pritakal Bushovi

Premiér Mikuláš Dzurinda sa postavil na stranu Spojených štátov a ich spojencov Veľkej Británie, Španielska a Portugalska. Tí podporili zásah v Iraku aj bez mandátu OSN.

"Stáli sme na strane tých, ktorí vyzývali k mierovému odzbrojeniu, neželáme si vojenské riešenie, ale kľúč má stále v rukách Saddám Husajn. Medzinárodné spoločenstvo nemôže byť naďalej rukojemníkom hrozby, ktorú nemožno naďalej tolerovať," vyhlásil slovenský premiér. "Premiér sa vydal na dobrodružnú cestu s USA, drží sa svojho bojachtivého stanoviska. To je na neprospech Slovenska aj z hľadiska jeho budúceho postavenia v EÚ," reagoval na Dzurindov postoj Boris Zala (Smer). Dodal, že Slovensko by malo podporovať medzinárodné právo založené na pozícii OSN. Smer navrhne v parlamente stiahnutie našich vojakov z Kuvajtu späť do vlasti.

"Moje stanovisko k podpore ozbrojeného riešenia irackej krízy je naďalej negatívne," uviedla v tejto súvislosti predstaviteľka KDH v Národnej rade Anna Zaborská. "Myslím si, že treba pokračovať v diplomatickom úsilí a dať ešte možnosť inšpektorom OSN."

Aj keď Slovensko nie je priamo ohrozené teroristickými útokmi v súvislosti s pripravovaným zásahom v Iraku, vláda prijala sériu bezpečnostných opatrení. "Ministerstvo vnútra ani polícia doteraz nemajú nijaké informácie o tom, že by sa na Slovensku pripravovali nejaké útoky. Všetky opatrenia, ktoré sa pripravujú, sú preventívne," uviedol hovorca ministra vnútra Boris Ažaltovič.

Vnútro na celom Slovensku zvýšilo ochranu objektov, kde sa pohybuje viac ľudí. Ide o železničné a autobusové stanice, školy, nemocnice a strategické podniky. Zvýšená kontrola na všetkých hraničných priechodoch by mala zabrániť tomu, aby sa na naše územie dostali príslušníci extrémistických skupín. Minister vnútra Vladimír Palko sa pritom so šéfom rezortu obrany Ivanom Šimkom dohodol, že v prípade potreby budú pri ochrane štátnych hraníc a dôležitých objektov pomáhať policajtom aj vojaci.

Do bezpečnostných opatrení je zapojená aj Slovenská informačná služba. "Zatiaľ nebola potvrdená nijaká informácia o bezprostrednom ohrození Slovenska teroristickými útokmi," píše sa vo vyhlásení Kancelárie SIS. Tajná služba pritom denne vyhodnocuje všetky "podozrivé signály", ktoré získala vlastnou spravodajskou činnosťou alebo od partnerských služieb.

Rezort zdravotníctva zabezpečil kontrolu vakcín proti antraxu, pravým kiahňam a iným infekčným ochoreniam. Ministerstvo pravidelne kontroluje ovzdušie a zdroje pitnej vody. Rezort zahraničných vecí už vyzval obyvateľov, aby necestovali na Blízky východ. Slovensko navyše sprísnilo svoju vízovú politiku voči štátom, z ktorých by k nám mohli prichádzať teroristi.

O pripravenosti bezpečnostných zložiek na možné útoky bude rokovať aj dnešné zasadnutie Ústredného krízového štábu.

(rk, jc), PRAVDA

obsah | Slovenská republika