Parlament súhlasil s pristúpením SR k Severoatlantickej zmluve

Na historickom hlasovaní sa zúčastnilo 136 členov parlamentu, za schválenie zmluvy a pristúpenie k nej sa vyslovilo 124, proti hlasovalo 11 poslancov a jeden nehlasoval vôbec.

Národná rada SR vo štvrtok vyslovila súhlas s prístupom Slovenskej republiky k Severoatlantickej zmluve. Na historickom hlasovaní sa zúčastnilo 136 členov parlamentu, za schválenie zmluvy a pristúpenie k nej sa vyslovilo 124, proti hlasovalo 11 poslancov a jeden nehlasoval vôbec. Splnená tak bola podmienka daná Ústavou SR, ktorá vyžaduje rozhodnúť o schválení medzinárodnej zmluvy kvalifikovanou väčšinou poslancov, čo znamená minimálne 76 hlasmi.

Proti pripojeniu sa Slovenskej republiky do NATO hlasovalo 11 poslancov KSS - Herman Arvay, Dagmar Bollová, Vladimír Ďaďo, Karol Fajnor, Ivan Hopta, Jozef Hrdlička, Mikuláš Juščík, Karol Ondriaš, Jozef Ševc, Michal Vajda a Samuel Zubo. Nehlasoval jediný člen parlamentu - Bohumil Hanzel (Smer). Završujete to, o čo sme sa v posledných rokoch v zhode usilovali, oslovil poslancov zákonodarného zboru na začiatku rokovania predseda vlády Mikuláš Dzurinda. Súhlas parlamentu s pristúpením k zmluve s NATO bude podľa jeho slov aj zadosťučinením pre generácie ľudí, ktorí podstúpili utrpenie za "železnou oponou", ktorých oddelila a ponížila. Transatlantické strategické spojenectvo a spolupráca Európy a USA je predpokladom pre vyhliadky na lepší a bezpečnejší svet v začínajúcom sa 21. storočí. Ocenil, že v otázke členstva vznikol na Slovensku široký politický i stranícky konsenzus. Prejavil sa aj na pôde parlamentu pri prijímaní závažných rozhodnutí, aj za prispenia opozície, spomenul predseda vlády. "Je to viac než prejav politickej kultúry, ak sa s opozíciou dokážeme zhodnúť na základných, fundamentálnych otázkach, otázkach krajiny. Koalície sa menia, ale národ, vlasť, krajina a jej občania zostávajú," povedal premiér Dzurinda na dnešnom zasadaní NR SR.

Výsledok hlasovania predurčovala už rozprava členov snemovne, keďže kritiku nášho vstupu do NATO prezentovali iba poslanci KSS. Ich predseda Jozef Ševc vyhlásil, že odmietanie vstupu SR do NATO je "výrazom nesúhlasu s územným zafixovaním nových sfér vplyvu v Európe v dôsledku víťazstva Západu v studenej vojne. Je aj prekážkou politických cieľov rozširovania EÚ a nebezpečenstva, že SR bude zaťahovaná do agresívnych konfliktov vo svete. Je výrazom odmietnutia zdokonaľovania amerického ovládania Európy a jej zaťahovania do dobrodružných imperiálnych plánov USA na neokoloniálne ovládnutie sveta".

Šéf poslaneckého klubu Smeru Robert Fico charakterizoval dnešné rozhodovanie parlamentu ako udalosť vymykajúcu sa z rámca bežného vnútroštátneho politického súperenia. Stabilita takýchto rozhodnutí si podľa neho vyžaduje, aby sa k nim pripojili všetky relevantné politické subjekty, aby nedošlo k zmene zahraničnopolitickej orientácie krajiny.

Minister zahraničných vecí Eduard Kukan ocenil korektnosť rozpravy poslancov, no odmietol argumenty zástupcov KSS ako nenáležité a zavádzajúce. Nikto nás nenúti k vstupu do aliancie, je to naše suverénne rozhodnutie zrejúce od vzniku samostatnej Slovenskej republiky, dodal na záver rozpravy v zákonodarnom zbore.

Parlament zvŕšil svoju 10.schôdzu schválením vyslania príslušníka ozbrojených síl SR do operácie Európskej únie Concordia na území Macedónska akceptáciou programového plánu rezortu obrany na roky 2003 až 2008.

Najbližšia schôdza zákonodarného zboru má naplánovaný začiatok 23. apríla 2003.

autor

obsah | Slovenská republika