SR boli vlani aktívne spravodajské služby z bývalého ZSSR

V uplynulom roku sa na území Slovenska zvýšili aktivity spravodajských služieb z teritória bývalého ZSSR.

Pokračovali v úsilí o infiltráciu do ústredných orgánov štátnej správy a bezpečnostných zložiek SR. Zameriavali sa na získanie prehľadu o vývoji situácie v SR, vzťahoch Slovenska s NATO a EÚ, na informácie o reforme ozbrojených síl a o vojenskej technike, ktorá sa používa alebo vyrába v SR. V súvislosti s týmito aktivitami musel v máji 2004 opustiť územie SR ruský diplomat. Uvádza sa to v neutajovanej verzii Správy o činnosti SIS za rok 2004, ktorú agentúre SITA poskytla Kancelária SIS.

Proces radikalizácie rizikovej komunity na území SR nebol taký výrazný ako v krajinách západnej Európy. Otvorenejšie boli vyjadrované iba negatívne stanoviská k vojenskému zásahu USA v Iraku, prípadne k spôsobu riešenia palestínsko-izraelského konfliktu. Svoje postoje prezentovali predovšetkým cudzinci, prechodne sa zdržiavajúci v SR, ktorí sa snažili radikalizovať miestne komunity. Po vstupe SR do EÚ sa však zvýšil počet žiadateľov z rizikovej komunity o udelenie občianstva. V rámci spolupráce s MV SR preverila SIS viac ako sto žiadateľov, pričom v 15 prípadoch boli zistené bezpečnostné riziká.

V uplynulom období sa riziko teroristického ohrozenia SR a jeho záujmov v zahraničí zvýšilo. Potvrdili to vyhrážky na adresu Slovenska zo strany islamských radikálov, útoky na personál ambasády a jeho ochranu v Iraku, podozrivý záujem o strategické objekty na území SR a o objekty s vysokou koncentráciou obyvateľstva.

Tajná služba v uplynulom roku monitorovala aj nelegálnu migráciu, pretože po vstupe SR do EÚ a NATO sa zvýšil aj tlak na štátnu hranicu. V roku 2004 pokračoval zvýšený príliv čečenských migrantov, ktorí využívali pobyt v našich utečeneckých zariadeniach na oddych pred ďalšou etapou migračnej trasy. Tá potom smerovala zo Slovenska do Rakúska. Na Slovensku sa etablovali nové prevádzačské skupiny riadené migrantmi z Čečenska. Nelegálnu migráciu organizovali priamo v záchytných a pobytových táboroch a boli prepojení s medzinárodnou sieťou prevádzačov. V roku 2004 sa opäť objavili prípady zneužívania tzv. voucherov na kúpeľnú liečbu na nelegálnu migráciu, tentoraz z Moldavska. Po absolvovaní krátkeho kúpeľného pobytu pokračoval tranzit migrantov cez zelenú hranicu do ČR, prípadne do Rakúska. V rámci boja proti nelegálnej migrácii realizovala SIS aj špeciálne operácie so zahraničnými partnermi. Vzhľadom na stále napätú situáciu v krízových regiónoch možno predpokladať, že tlak nelegálnych migrantov na hranice SR bude pokračovať s nezmenenou intenzitou.

SME

obsah | Slovenská republika