Konštituuje sa nová Strana regiónov Slovenska

Nová celoslovenská politická strana - Strana regiónov Slovenska (SRS) sa konštituuje v Košiciach. Informoval o tom dnes na tlačovej besede predseda prípravného výboru Róbert Glűck. Ako uviedol, ustanovujúca konferencia strany sa uskutoční v sobotu 27. novembra v Košiciach. Prípravný výbor očakáva účasť 50 zástupcov regiónov Slovenska.

"Celé Slovensko sa môže rozvíjať iba vtedy, ak sa budú rozvíjať jednotlivé regióny. Isté regionálne rozdiely budú vždy jestvovať, ale nie je normálne, aby Bratislava dosahovala podiel 120 až 130 percent priemernej úrovne krajín Európskej únie a Košice, ktoré sú druhé najväčšie mesto Slovenska, len približne 60 až 70 percent," uviedol Róbert Glűck. Dodal, že strana sa orientuje na rozvoj všetkých regiónov reagujúc na rozvoj Európskej únie, ktorá stavia budúcnosť nie na národných štátoch, ale na rozvinutých regiónoch. "Vieme si v budúcnosti predstaviť veľký východoeurópsky región siahajúci od Baltiku po Čierne more, ktorý bude mať svoju váhu," povedal Glűck.

Podľa Glűcka nemá byť SRS "výťahovou stranou", akou sa stala SOP, pri ktorej zrode a zániku stál. ,,Našou snahou je vytvoriť platformu najmä pre mladých ľudí, ktorým nie je ľahostajná politika a chcú sa v nej angažovať. My im do dvoch rokov vytvoríme priestor, aby mohli v roku 2006 kandidovať do parlamentu. "Strana, ktorá sa nechce dostať do parlamentu, nemá opodstatnenie na politickej scéne," povedal Glűck. Ako dodal, prednosť na kandidátke budú mať angažovaní mladí ľudia.

(r)

obsah | Slovenská republika