Príslušníci ŠtB musia odísť zo služieb štátu

Príslušníci bývalej ŠtB už nebudú môcť pracovať na vysokých postoch v bezpečnostných zložkách štátu. Podľa nového zákona o ochrane utajovaných skutočností sa totiž nebudú môcť oboznamovať s tajnými materiálmi. Aj eštebácka minulosť je podľa zákona, ktorý v utorok posunula na rokovanie kabinetu Legislatívna rada vlády, bezpečnostným rizikom.

"Okrem toho sa radikálne zúži okruh osôb, ktoré sa môžu oboznamovať s utajovanými skutočnosťami aj bez previerky," povedal vedúci kancelárie Národného bezpečnostného úradu Juraj Puchý. Z terajších takmer päťtisíc ľudí sa teda previerke vyhne len prezident, premiér, predseda parlamentu a sudcovia Ústavného súdu. Preverovaní teda budú aj poslanci. Tí však majú výnimku až do konca roka 2006.

Pri previerkach bezpečnostný úrad skúma to, či ten, kto sa stýka s tajnými informáciami, nie je niečím vydierateľný. To by totiž niektoré osoby mohli využiť na získanie tajných informácií. K bezpečnostným rizikám teda patria aj kontakty s podsvetím, nepreukázateľný pôvod majetku či veľké finančné dlžoby.

Podľa normy osoby, ktoré previerkami neprejdú, dostanú z NBÚ už vyrozumenie a budú sa môcť odvolať na súd.

(vg, rk), PRAVDA

obsah | Slovenská republika