Ostrý štrajk skončili aj zdravotníci v košickej FNLP

V súlade so závermi celoslovenského koordinačného štrajkového výboru (CKŠV) Lekárskeho odborového združenia aj štrajkujúci zdravotníci v košickej Fakultnej nemocnici Louisa Pasteura (FNLP) končia ostrý štrajk a ostávajú v štrajkovej pohotovosti.

Riaditeľ nemocnice Jaroslav Šajty, ktorý je aj prezidentom Asociácie fakultných nemocníc Slovenska, ich na dnešnom stretnutí osobne informoval o podpise Vyššej kolektívnej zmluvy (VKZ). Pre zamestnancov fakultných nemocníc znamená od 1. mája zvýšenie platov o 10 percent a od 1. decembra o ďalších desať percent. Podľa člena štrajkového výboru FNLP Tomáša Gumana rozdiely však budú medzi jednotlivými lekármi, sestrami i ďalším personálom. Aj preto chcú aktívne vstúpiť do prípravy novej kolektívnej zmluvy vo FNLP. Platnosť súčasnej skončí 30. júna.

Košickí zdravotníci sa ešte nerozhodli, ako zareagujú, ak CKŠV rozhodne o odmietaní poskytovania ústavných pohotovostných služieb od 2. mája. Má sa tak stať, ak budú vláda SR a NR SR naďalej ignorovať známe požiadavky štrajkujúcich zdravotníkov. Na zhromaždení zdravotníkov a občanov pred budovou NR SR to v stredu avizoval predseda CKŠV Marian Kollár. Podľa Gumana situáciu v Košiciach komplikuje fakt, že poskytovanie týchto služieb majú zakomponované v pracovných zmluvách.

"Dosiahli sme úspech v tom, že LOZ bude môcť po dohode so SOZ vstupovať do podpisu kolektívnej zmluvy vo FNLP, čo predtým nebolo možné, a tiež do rozhodovania vedenia nemocnice," zhodnotil prínos doterajšieho štrajku Guman. Faktom však je, že dohodnuté navŕšenie platov štrajkujúci lekári i sestry považujú za minimálne a naďalej trvajú na všetkých požiadavkách deklarovaných CKČV.

Riaditeľ FNLP potvrdil, že navŕšenie platov na pôde FNLP striktne dodrží. "Pokiaľ by som nemal tieto finančné zdroje, alebo nemal ambíciu ich pozháňať, tak zmluvu nepodpíšem," uviedol Šajty. Tvrdí, že nešlo o dohodu pod nátlakom, ale o víťazstvo zdravého rozumu. "Nemôžme podpisovať žiadne bianco šeky, musí byť zachované vyvážené hospodárenie, ináč by sa fakultné nemocnice stali rajom pre exekútorov," dodal.

TASR

obsah | Slovenská republika