STV musí zaplatiť, lebo iným televíziám neposkytla záznamy z hokeja

Slovenská televízia musí zaplatiť pokutu 200 tisíc za to, že neposkytla ostatným televíziám záznamy z Majstrovstiev sveta v hokeji 2004 na krátke spravodajstvo. Najvyšší súd SR totiž potvrdil rozhodnutie Rady pre vysielanie a retransmisiu, informoval dnes TASR šéf kancelárie rady Andrej Holák.

Televízia má zaplatiť za porušenie zákonnej povinnosti bezodkladne poskytnúť ďalším vysielateľom pre potreby spravodajstva záznam z podujatia len za úhradu účelne vynaložených nákladov. Súkromné televízie - TV Markíza, TV JOJ a TA3 žiadali STV o splnenie tejto povinnosti už pred začiatkom MS v hokeji, ktoré boli od 24. apríla do 9. mája 2004. K dohode však došlo až od 5. mája, odvtedy mohli zábery z MS vysielať.

Problém vznikol, keď STV 24. februára 2004 oznámila ostatným celoplošným vysielateľom, že im neposkytne sublicenciu na MS v hokeji 2004. Preto organizačný výbor majstrovstiev a IHF neumožnil ostatným štábom akreditáciu. Redaktori mohli nakrúcať jedine pred štadiónom, na obrazovkách sa namiesto záberov z hokeja objavovali iba fotografie. Potom STV 23. apríla - 15 hodín pred začiatkom šampionátu právo na kľúčové zábery zo zápasov všetkým televíziám ponúkla. Ponuka bola bez možnosti akreditácie štábov, preto ju televízie nepovažovali za úplnú. STV vtedy obvinili z porušenia zákona a dali sťažnosť rade.

Licenčná rada potvrdila, že právo na krátke spravodajstvo vyplýva zo zákona o vysielaní a retransmisii. Ak už vysielatelia nemôžu vstúpiť na podujatie, zákon ukladá majiteľovi práv poskytnúť im záznam za úhradu účelne vynaložených nákladov spojených s poskytnutím záznamu.

TASR

obsah | Slovenská republika