V Nitre vznikne slovenská štvorkoalícia

Dohodu o spolupráci pred voľbami do samosprávy Nitrianskeho samosprávneho kraja podpíšu zástupcovia ĽS-HZDS, KDH, SDKÚ a Smeru v piatok 10. júna v Nitre. Bude to prvé oficiálne potvrdenie "slovenskej koalície" pre novembrové voľby do regionálnych samospráv na Slovensku.

"Koalícia reaguje na terajšiu situáciu v zastupiteľstve Nitrianskeho samosprávneho kraja, skutočné potreby jeho občanov, ekonomického a sociálneho rozvoja regiónu. Očakávame, že víťazstvo tejto koalície vo voľbách prinesie upokojenie v politickom i občianskom živote na národnostne zmiešanom území a prospech všetkým občanom regiónu," povedal dnes pre predseda KP ĽS-HZDS Ján Kovarčík.

Na príprave koalície pracovali predstavitelia zúčastnených politických strán niekoľko mesiacov. Podpísanie dohody v skoršom termíne pribrzdilo vyhlásenie predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara o skončení spolupráce s KDH a stranami spolupracujúcimi s kresťanskými demokratmi. Stalo sa tak po tom, ako KDH navrhlo v NR SR zrušenie Mečiarových amnestií. Snem ĽS-HZDS v Prešove však žiadne direktívne závery ani odporúčania k otázkam vytvárania koalícií pre novembrové regionálne voľby neprijal a ponechal miestnym štruktúram hnutia voľné ruky.

Po podpise dohody bude koalícia pracovať na konečnej podobe kandidátnej listiny nominantov na poslancov zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja. Tento dokument nemohol byť uzavretý okrem iného aj preto, že kandidáti za SDKÚ budú známi až po primárnych voľbách únie. Naopak, známe sú už tri mená kandidátov na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja. ĽS-HZDS nominuje doterajšieho predsedu Milana Belicu, SDKÚ riaditeľa Divadla Andreja Bagara v Nitre Jána Grešša, KDH štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva Mariána Radošovského. Strana Smer vyberala z troch osobností. Meno svojho kandidáta na krajského župana zverejní Smer v piatok.

SME

obsah | Slovenská republika