Trinástym riaditeľom STV je Richard Rybníček

Trinásty riaditeľ, ktorý sa postaví na čelo STV, bude Richard Rybníček. Tohto bývalého šéfa súkromnej televízie JOJ poslanci zvolili za riaditeľa verejnoprávnej televízie drvivou väčšinou hlasov. Podporila ho koalícia aj opozícia. Rybníček bol jediným kandidátom na nového riaditeľa STV a zo 142 platných hlasov dostal až 125.

"Je to veľmi zaväzujúce. Získať toľko hlasov znamená, že ma podporuje celý parlament," boli prvé slová Rybníčka. "Budem sa snažiť, aby STV bola v priebehu dvoch rokov stabilizovaná a konečne plnila svoju úlohu. Dúfam, že ju budú mať radi aj tí, ktorí ju platia, čiže občania Slovenska," uviedol Rybníček. Rybníček dodal, že sa vo svojej práci neobáva nijakých politických tlakov. Podľa neho totiž celá spoločnosť cíti, že STV potrebuje zmenu.

"Netreba mať ilúzie, že zmeny pôjdu ľahko. Budem sa snažiť zmeniť organizačnú štruktúru a bude to množstvo personálnych zmien," hovoril o dvojročnom ozdravovacom projekte. Na odstránenie obrovskej zadlženosti chce nový riaditeľ STV Rybníček dosiahnuť, aby sa verejnoprávne médiá stali akcionármi slovenských Rádiokomunikácií.

Ďalej chce presadiť jasné stanovenie rozpočtových pravidiel. Jeho zvolenie ocenila aj strana ANO, a to aj napriek tomu, že jej šéf Pavol Rusko mal iné predstavy o zmenách v STV, ako presadzuje Rybníček. "Som rád, že do tohto prostredia príde vrcholový manažér," reagoval poslanec ANO Ľubomír Lintner. Podľa neho všetko bude závisieť od toho, ako sa Rybníček vyrovná s existenciou zmlúv s externým prostredím. Aj Lintner sa domnieva, že bude treba vyriešiť postavenie rádiotelekomunikácií.

"Podpísali sme mu skúšobnú lehotu," reagoval poslanec HZDS Dušan Jarjabek. Podľa Jarjabka totiž súčasný zákon o STV bude do roka zmenený. "Keď sa osvedčí aj v rámci nového zákona, bude riaditeľom," uzavrel Jarjabek.

(vg), PRAVDA

obsah | Slovenská republika