Slovensko poskytne Sudánu 800 tisíc korún

Slovensko poskytne Sudánu ako humanitárnu pomoc 800 tisíc korún. Dnes o tom rozhodla vláda. Peniaze budú uvoľnené z rozpočtovej kapitoly ministerstva vnútra. Slovensko vyčlenením peňazí reagovalo na žiadosť Svetového potravinového programu Organizácie Spojených národov.

V Sudáne dvadsaťjeden rokov trvajúca občianska vojna vyvrcholila začiatkom minulého roka vyostrením vojenských konfliktov medzi prisťahovaleckou arabskou časťou obyvateľstva a pôvodnou časťou obyvateľstva. Priamou príčinou bolo zapojenie sa do konfliktu militantnej skupiny známej ako "Arabská milícia" alebo "Janjaweed", ktorá zintenzívnila útoky na civilistov predovšetkým v regióne Darfur na západe Sudánu. Dôsledkom bolo lúpenie, vypálenie stoviek miest a dedín, ktoré zostali ľudoprázdne, asi 30 000 mŕtvych a asi 1,2 milióna utečencov z postihnutých oblastí.

Súčasná situácia v oblasti konfliktu je poznačená nízkou bezpečnosťou, deštrukciou podstatnej časti infraštruktúry, nedodržiavaním ľudských práv, nedostatkom pitnej vody, zlou hygienou, nedostatkom potravín a z toho vyplývajúcou podvýživou.

SME

obsah | Slovenská republika