Začali sa už tradičné zásnubné lety orlov

Nad pohorím Veľkej Fatry, ale tiež nad Starohorskými vrchmi sa už začali zásnubné lety párov orlov skalných. Tieto vzácne vtáky si nimi každoročne obnovujú staro-nové zväzky. Odborníci odhadujú, že v slovenských pohoriach hniezdi približne 70 párov orlov skalných.

"Počas zásnubných hier, ktoré sa odohrávajú takmer výlučne v povetrí, letí pár orlov tesne vedľa seba. Počas letu ponad svoj revír udržiavajú od seba stále rovnaký odstup. Po chvíľkovom pokojnom lete sa jeden z partnerov odpúta, nadletí nad svojho druha a naberie výšku. Odtiaľ potom strmhlavým letom zdanlivo zaútočí na partnera pod sebou. V okamihu, keď by malo dôjsť k predstieranému napadnutiu a zrážke, spodný vták sa obráti v letku na chrbát a vystrčí na zdanlivého útočníka pazúry. Vtáky sa pri tomto vzdušnom manévri neraz navzájom zakvačia pazúrmi a urobia niekoľko premetov. Potom sa pustia a chvíľu zase pokojne letia," uviedol pracovník starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa SAV Miroslav Saniga.

Takéto orlie hry sa teraz odohrávajú aj vo Vysokých a Nízkych Tatrách, v Malej Fatre, v Kremnických a v Chočských vrchoch i v ďalších pohoriach stredného, východného a severného Slovenska, kde žije podstatná časť týchto operencov.

Zásnubné lety týchto vtákov potrvajú až do konca marca a zavŕšia sa ich spárením. Začiatkom apríla znesie orlica obyčajne dve vajíčka, ktoré bude zahrievať približne 40 dní. Samec v tom čase zaobstaráva potravu aj pre ňu a zavše ju nakrátko na hniezde vystrieda. Orlíčatá sa vyliahnu v máji a o ich výchovu sa budú starať obaja rodičia až do konca júla, keď mláďatá hniezda opustia.

Orly si budujú hniezda buď na skalných rímsach, alebo na vysokých ihličnatých stromoch. Využívajú ich aj niekoľko rokov a neustále ich dopĺňajú konármi, takže niektoré sú vysoké vyše dva metre a majú hmotnosť aj viac ako dve tony.

TASR

obsah | Slovenská republika