O Tepličke sa píše vo svete, Tepličanov to nezaujíma

Donedávna takmer neznáma dedina pri Žiline - Teplička nad Váhom - sa vďaka sporom okolo pozemkov pod továreň Kia, dcérskej spoločnosti automobilky Hyundai, stala známou vo svete.

Médiá citlivé na nedotknuteľnosť súkromného vlastníctva, vrátane Financial Times, otvorene sympatizujú s "public's movement" - hnutím Tepličanov proti "arogancii a diktátu štátnej moci", ako hovorieva šéf výboru majiteľov pozemkov, Dušan Mikulík. Obyvateľov dediny, ktorí odmietajú predať pozemky, už primátor Žiliny Ján Slota stihol nazvať aj al-Káida. V dedine však najviac zaujal "nasprostastými Tepličanmi".

Zvýšený záujem zahraničia o Tepličku miestnych však nezaujíma. Tvrdia: "V Tepličke sa od príchodu Kia nič nezmenilo. Sliepky rovnako chodia po ceste a my máme rovnako málo peňazí."

Mrzí ich najmä, že hlavnú raritu obce, mumifikovanú mŕtvolu Žofie Bošniakovej vystavenú v miestnom kostole, zatienila kauza s pozemkami a Kia. "Kauzy nám nepomôžu. Vlastne ani Bošniaková - aj keby bola blahoslavená," hovorí pesimistka v strednom veku na námestí.

Viditeľnou zmenou v Tepličke je štyri metre vysoký a 15 metrov široký múr z hliny. Približne dvojkilometrový hlinený val má vraj chrániť automobilku. Pred čím, to ešte nikto nevie, ale vie sa, že by na ňom mal stáť ešte aj plot. "To je ornica," hovoria ochrannému valu zatiaľ na úrade, ale aj v petičnom výbore.

Ľudia toho nahovoria - odpovedajú v obci na vyhlásenia Žilinčanov či Bratislavčanov, že Teplička onedlho určite bude dedinou milionárov a vedľa Žiliny vyrastie ďalšie malé slovenské Beverly Hills. "To je smiešne, akí milionári?" pýta sa mladá pani. "Možno dvaja - traja, ale viac nie." Mikulík sa pýta, ako môže byť Teplička dedinou milionárov, keď má 180 nezamestnaných? Žilinčania sa zasa pýtajú, kto teda milióny dostane.

Keby sa podarilo štvorcový meter pozemkov predať za 140 korún, všetci majitelia pôdy vrátane katolíckej cirkvi dostanú 107 miliónov korún. Podľa prvých Slotových vyhlásení jeden z majiteľov predal 25-hektárový pozemok, teda dostal približne 30 miliónov. Otázka je, koľko bolo spoluvlastníkov.

K cirkvi sa ľudia veľmi nevyjadrujú. Miestny dekan totiž štátu predal niekoľko hektárov pôdy za odhadom vyše 8 miliónov korún, a to sa nie všetkým v obci páči. "Predal, je to jeho vec," hovoria niektorí, ďalší však tvrdia, že tak urobil na základe listu nitrianskeho biskupa Jána Korca. "Povedal to aj verejne, počas nedeľnej omše. Že dostal list od biskupa a má podporovať zamestnanosť a investície. On ako poslušný pastier poslúchol," potvrdzuje jedna z veriacich. S farníkmi sa vraj o pozemkoch, Kia a situácii v dedine farár nechcel baviť.

Pozemky zatiaľ nevykupujú

Už aj 156 obyvateľov Tepličky nad Váhom, na ktorých pôde má stáť továreň automobilky Kia, žiada ministra hospodárstva Ruska, aby odstúpil, Tento týždeň už vyzvalo Ruska na odstúpenie 23 mimovládnych organizácií. "V utorok sme mali schôdzu vlastníkov pôdy a mali sme informáciu od združenia Diaľnica a ľudia z Považskej Bystrice. Hlasovalo 158 ľudí, iba dvaja sa zdržali, ostatní sme všetci podporili výzvu na odstúpenie ministra Ruska," hovorí šéf petičného výboru majiteľov pozemkov Dušan Mikulík.

Piatkové rokovanie s ministrom Ruskom bolo podľa Mikulíka skoro zbytočné a iba vyostrilo situáciu. "Keby sme v rokovacej miestnosti sedeli iba my piati z petičného výboru, výsledok rokovaní by bol takmer rovnaký," opísal dojem z niekoľkohodinovej debaty. "Po rokovaní nám už minister ruky nepodal. To hovorí o veľkosti politika."

Mikulík tvrdí, že po piatku prvýkrát osobne vyzval vlastníkov, aby pozemky nepredávali a počkali na územné rozhodnutie. "Keď videli aroganciu ministra, ďalší sa rozhodli dať podanie na prokuratúru. Tentokrát už na konkrétneho vinníka - Govinvest I.," hovorí.

Na prokuratúre je podľa neho už asi 80 podaní na preskúmanie zákonnosti postupu firiem Govinvest a Žilina Invest. Generálny manažér projektu prípravy pozemkov pod automobilku v Tepličke nad Váhom Stanislav Vinc i minister Rusko stále hovoria, že výkup pozemkov pokračuje. Zástupca starostu Tepličky Jozef Šimar však včera povedal, že Žilina Invest pozemky momentálne nevykupuje. Potvrdil to aj prednosta obvodného úradu, aj Mikulík. "Objavil sa záujemca o predaj, v Žilina Invest však povedali, že teraz nevykupujú," povedal Šimar.

Mikulík hovorí, že vlastníci podporili združenie Diaľnica a ľudia, ktoré chce, aby odstúpil minister dopravy Pavol Prokopovič, a združenie zas vlastníkov podporilo proti Ruskovi. Rozhodovanie vraj trvalo desať minút. Rusko výzvu zatiaľ komentovať nechce.

Jaroslav Dunaj z Diaľnice a ľudí hovorí, že nejde len o pozemky pre Kia, ale aj o urýchľovanie rozhodnutia o diaľnici v Považskej Bystrici. "Hnevá nás, ako štátna moc vystupuje voči vlastným obyvateľom," hovorí Dunaj. Práce na úprave pozemkov a sťahovaní ornice zastavili minimálne do konca augusta. Aj ministerstvo hospodárstva čaká na územné rozhodnutie. Vykupovanie, či vyvlastňovanie, pôdy sa tak značne predĺži. "Vyvlastnenie môže trvať od dvoch do deviatich mesiacov," tvrdí Vinc.

"Ak sa nedohodneme, my máme veľa času," povedal Mikulík. "Potom im už nemáme žiadny dôvod pomáhať. Možno to bude trvať aj dlhšie ako deväť mesiacov!"

ia žiadny problém s pôdou nevidí

Automobilka Kia Motors, ktorá sa chystá postaviť montážny závod pri Žiline, nepovažuje ťahanice s výkupom pozemkov za problém. Vyhlásil to zástupca juhokórejského koncernu, ktorý si však neprial byť menovaný.

Samospráva a vláda reprezentované spoločnosťou Žilina Invest majú s výkupom problém, niektorí majitelia pôdy nechcú pristúpiť na navrhovanú sumu od 120 do 140 korún za štvorcový meter. "Nepredpokladáme v projekte žiadny problém, pretože slovenská vláda už vykúpila zhruba tri štvrtiny plochy, na ktorej bude závod stáť," povedal zástupca automobilky.

Vláda sľúbila, že bude mať pozemok pre automobilku pripravený do konca augusta. Minulý týždeň však pripustila, že termín možno nesplní. Kia počíta s tým, že do konca septembra budú stáť základy novej továrne. Firma zatiaľ podľa zdroja neuvažuje o tom, že bude od vlády pýtať odškodné za meškanie.

DANIEL VRAŽDA, (rf, wm)

obsah | Slovenská republika