Pri Tisovom hrobe sa konala spomienka na vojnový štát

Šesťdesiatešieste výročie vzniku vojnovej Slovenskej republiky si na Martinskom cintoríne v Bratislave pri hrobe vtedajšieho prezidenta Jozefa Tisu pripomenulo približne 200 ľudí.

Drvivú väčšinu zo zúčastnených nich tvorili nakrátko ostrihaní mladí muži, z ktorých približne 50 bolo oblečených v uniformách Slovenskej pospolitosti. Zapáliť sviečku prišlo však aj niekoľko dôchodcov. Prítomní začali stretnutie spevom slovenskej štátnej hymny a neskôr položili na Tisov hrob vence.

Jeden z mladíkov pre agentúru povedal, že spolu s kamarátmi do Bratislavy prišli z Banskej Bystrice. Na otázku prečo prišli odpovedal, že vtedy, teda za slovenského štátu, bolo lepšie. Povedali mu to vraj jeho starí rodičia. Medzi mládencov prišiel aj bývalý člen Hlinkovej mládeže z obce Ludanice pri Topoľčanoch. "Bol som triednym veliteľom Hlinkovej mládeže," pochválil sa pred novinármi. Tisu uznáva ako veľkého ľudomila, o ktorom je rozšírených množstvo neprávd.

Na priebeh akcie dozerali policajti v civile, ktorý celý jej priebeh natáčali na videokamery. Okolo Martinského cintorína bolo niekoľko desiatok policajtov v uniformách i ťažkoodencov. Tých dopĺňali policajti na koňoch. Počas spomienky v blízkosti cintorína niekto vyvesil plagáty s nápisom, že slovenský štát bol fašistickým štátom. Vojnová Slovenská republika vznikla 14. marca 1939.

(r)

obsah | Slovenská republika