Umelci žiadajú odvolanie Tótha

S výzvou na odvolanie Františka Tótha z funkcie ministra kultúry sa dnes obrátilo viac ako 50 predstaviteľov slovenskej kultúry na prezidenta, predsedu parlamentu, ako aj na predsedu a členov vlády.

Zástupcovia kultúrnej obce majú výhrady ku kvalite a úrovni vedenia rezortu kultúry. Ako sa uvádza vo výzve, osobnosti kultúrnej obce akceptovali menovanie Františka Tótha do funkcie ministra kultúry ako kandidáta vládnej koalície, hoci si uvedomovali jeho odbornú nekvalifikovanosť, v nádeji, že využije svoje proklamované manažérske schopnosti v riadení jemu zvereného rezortu.

Manažér však musí rozumieť procesom, ktoré riadi a usmerňuje. Tóth dostal šancu a z tohto pohľadu svoju úlohu nezvládol, konštatuje sa vo výzve.

Činnosť ministerstva kultúry riadeného Tóthom sa podľa autorov výzvy vyznačuje ideologizáciou a ministerstvo tiež nenapĺňa program vládny v oblasti kultúry.

"Rezort kultúry nemôže byť pokusným králikom v rukách agilného politika, člena skupiny nezávislých poslancov, ktorý disponuje výkonnou mocou bez politickej zodpovednosti za následky svojich rozhodnutí," uvádza sa ďalej vo výzve.

Koordinátormi výzvy sú dramatik Peter Pavlac, hudobník Anton Popovič a muzikológ Adrian Rajter. S výzvou sa medzi inými stotožnili aj herci Michal Dočolomanský, Zuzana Kronerová a Anna Šišková, či spisovateľ Michal Hvorecký, dramaturg a režisér Martin Porubjak, výtvarník Laco Teren a kazateľ a spisovateľ Daniel Pastirčák.

Ako pre agentúru SITA povedala hovorkyňa ministerstva kultúry Martina Pavlíková, vo výzve nie je jediná konkrétna výhrada a minister kultúry František Tóth preto na ňu nebude reagovať. "V žiadnom prípade však neuvažuje o odstúpení zo svojej funkcie," dodala.

SITA

obsah | Slovenská republika