Evanjelický kňaz Juraj Tranovský spojil českú a slovenskú mládež

Bohoslužbami v evanjelickom kostole v Liptovskom Mikuláši vyvrcholilo dnes dvojdňové podujatie nazvané Dni Juraja Tranovského. Ich účastníci si pripomenuli dielo a odkaz poprednej osobnosti Evanjelickej cirkvi a.v. na Slovensku evanjelického farára a spisovateľa Juraja Tranovského (1592-1637).

Podujatie pomohlo spojiť evanjelickú mládež v Čechách a na Slovensku, lebo Juraj Tranovský patrí obidvom národom. Narodil sa v Českom Těšíne a zomrel v Liptovskom Mikuláši, povedal liptovsko-oravský senior Vladimír Ferenčík.

Súčasťou liptovskomikulášských Dní Juraja Tranovského bola aj sobotňajšia slávnostná akadémia. Vystúpili na nej napríklad spevácky krúžok Evanjelickej základnej školy biskupa Juraja Janošku v Liptovskom Mikuláši, evanjelický spevokol zo Závažnej Poruby pri Liptovskom Hrádku, ako aj kvarteto z Třanovíc (ČR). Dni Juraja Tranovského pripravili Múzeum Janka Kráľa, Liptovské osvetové stredisko a Evanjelické gymnázium Juraja Tranovského v Liptovskom Mikuláši.

Juraj Tranovský sa narodil 27. marca 1592 v Těšíne a zomrel 29. mája 1637 v Lipotovskom Mikuláši. Študoval vo Witenbergu, potom pôsobil ako učiteľ v Prahe. V roku 1615 odišiel na faru vo Valašskom Medziřičí. V roku 1620 odišiel na Slovensko, kde pôsobil ako kaplan na Oravskom zámku a neskôr v Liptovskom Mikuláši. Vytvoril asi 1200 náboženských piesní, ktoré evanjelici používajú až do dnes pri obradoch.

(r)

obsah | Slovenská republika