Zbierka UNICEF Slovensko na pomoc deťom v Ugande vyniesla 4 milióny Sk

Tohtoročná zbierka UNICEF Slovensko Týždeň modrého gombíka určená na pomoc osirelým deťom v Ugande vyniesla 4 006 288 korún. Už druhý ročník kampane na pomoc najohrozenejším deťom pomohlo realizovať takmer 2000 dobrovoľníkov zo 131 škôl v 58 mestách Slovenska v spolupráci s Úniou materských centier.

Najmladším dobrovoľníkom bol šesťročný skautík Martinko z Komjatíc, najúspešnejšou školou Gymnázium Alberta Einsteina v Bratislave s výťažkom 77 192 korún. Najviac sa vyzbieralo mimo Bratislavy v Košiciach - 172 124,50 korún. Najúspešnejším mimobratislavským krajom bol Prešovský kraj.

O takmer stopercentný nárast výťažku zbierky oproti minulému roku sa zaslúžili partneri UNICEF, ktorými boli slovenskí výtvarníci, celebrity, spoločnosti Oriflame, Amway, sieť FAnn parfumérií, Aulandia, neinvestičný fond Pomôžme deťom a Slovenský futbalový zväz. Fungovala tiež SMS zbierka v sieti Orange Slovensko.

Výťažok zbierky poputuje na ochranu osirelých detí v Ugande, ktoré stratili rodičov v dôsledku epidémie HIV/AIDS. Použijú sa na základnú zdravotnú a sociálnu starostlivosť, prístup k vzdelaniu, dodávku školských pomôcok a preškolenie dobrovoľných psychosociálnych pracovníkov v detských centrách.

Dva milióny z celkového počtu 16 miliónov detí v Ugande sú siroty, väčšinou odkázané samé na seba. Mnohé z nich sa musia postarať aj o niekoľko mladších súrodencov a úplne bez prostriedkov riešiť situácie neprimerané svojmu veku. TASR poskytla informácie Jana Kelecsenyi z UNICEF Slovakia.

TASR

obsah | Slovenská republika