Kto uteká na Slovensko?

Do teroristických útokov na Ameriku prišlo vlani na Slovensku najviac utečencov z Indie (35,4 %), utečenci z Afganistanu boli na druhom mieste (31,8 %). Po útokoch sa však poradie krajín vymenilo. A policajný prezident prijal aj špeciálne opatrenia. Sprísnené kontroly sú najmä na štátnych hraniciach, hraničných priechodoch a letiskách. Policajti prísne preverujú cudzincov, zaviedli aj novú evidenciu teroristov. Hraničné priechody sú vybavené systémom AFIS - automatizované snímanie daktyloskopických odtlačkov prstov.

Len čo zaistia cudzinca, ktorý nedovolene vstúpil na naše územie, preveruje sa jeho totožnosť v evidencii teroristov. Odtlačky je možné zobrať aj tomu, kto na Slovensku požiada o azyl. Ak cudzinca zaistia pre podozrenie z terorizmu, musia ho aj odfotografovať.

Pohyb na hranici s Ukrajinou sa zvýšil minulý rok iba mierne. Oveľa viac pocítili tlak na hranici s Rakúskom (nárast z 1234 migrantov na 6083) a Českou republikou (z 2190 na 4098). Žiadosti o štatút utečenca vzrástli desaťnásobne. Aj správa hovorí, že režim v utečeneckých táboroch je problémom, ktorý bude treba riešiť. Cudzinci ich pravidelne opúšťajú a často sú opäť zadržaní buď na hranici s Čechami, alebo Rakúskom.

Takmer o sto percent narástol aj počet prevádzačov. Minulý rok bolo za prevádzačstvo stíhaných 242 osôb, jeho spôsoby sa pritom neustále zdokonaľujú. Do popredia sa dostávajú špeciálne úkryty v kamiónoch, autách alebo v nákladných vlakoch. Utiecť sa migranti pokúšajú aj na falošné doklady, najmä pasy Rómov.

Vlani boli z prevádzačstva obvinení piati policajti. Traja z nich boli prepustení zo zboru, dvom bola pozastavená činnosť.

(mož), SME

obsah | Slovenská republika