Boli tu Vandali

Na území dnešného Popradu sa už vo štvrtom storočí pohyboval germánsky kmeň Vandalov! Dôkazom toho je kniežacia hrobka, ktorej poklady od júla až do včera v Poprade-Matejovciach odkrýval tím archeológov z niekoľkých krajín. Podľa nich ide o unikátny objav v rámci celej Európy.

Drevenú hrobku s rozmermi 3,9 x 2,6 metra objavil na jeseň minulého roka náhodou bagrista pri výkopových prácach v areáli priemyselného parku. "Objav tejto hrobky má pre Európu taký význam ako pre dejiny Egypta objavenie hrobky Tutanchamóna," tvrdí archeológ Podtatranského múzea v Poprade Peter Roth. Podľa jeho slov v hrobke bol pravdepodobne pochovaný náčelník alebo nejaký zbohatlík. Našlo sa z neho aj pár kostí. Žiaľ, väčšiu časť cenných predmetov, ktoré uložili k mŕtvemu do hrobky, ukoristili vykrádači hrobov. Stalo sa tak v druhej polovici 5. storočia.

Napriek tomu sa archeológom podarilo objaviť drevený mobiliár, mosadzné vedro, niekoľko nádob a zlatú mincu, datovanú do roku 380. Po vykrádačoch tu ostali sekery a lopaty.

Práve minca podporila odhady odborníkov, že hrobka pochádza zo 4. storočia. A prečo sa zachovala v takom dobrom stave vyše 1 700 rokov? "Vonkajšia komora je postavená z väčšej časti z červeného smreka. Ten je veľmi odolný voči rôznym vplyvom," povedala archeobotanička Mária Hajnalová. Hrobku archeológovia zakonzervujú a prenesú do Podtatranského múzea, kde bude vystavená.

Kto boli Vandali

Vandali boli východogermánskym kmeňom. Vznikli okolo roku 100 pred Kristom. Sídlili v Jutsku (dnešné Dánsko) a na dolnom toku Odry. V roku 406 vylúpili rímsku Galiu a o 3 roky neskôr vpadli do Hispánie. V roku 455 vyplienili a odtiaľ vznikol pojem vandalstvo. V roku 534 bola ríša Vandalov dobytá a pripojená k Byzancii. Poslední Vandali sa presídlili do Malej Ázie.

NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika