Armáda nechala veci mŕtvych v lese

Trosky lietadla a osobné veci vojakov sa aj tri mesiace po zrútení armádneho stroja An-24 stále povaľujú na mieste tragédie. Armáda, ktorá kopec pri maďarskej obci Hejce neďaleko Košíc prehľadávala už trikrát, ich doteraz nebola schopná zozbierať, a tak má k nim hocikto neobmedzený prístup.

Bol to aj prípad poslanca Lajosa Ladányiho (SMK), ktorý na mieste nehody cez víkend našiel časť navigačných prístrojov, plechy, mobil, hodinky, kartu z fotoaparátu a dokonca aj zachovaný pas jednej zo 42 obetí katastrofy.

Poslanci to považujú za škandál a zanedbanie práce vyšetrovateľov. Žiadajú vyvodenie osobnej zodpovednosti niektorých vojenských funkcionárov. Vedenie armády sa bráni, že trosky boli zrejme skryté pod snehom a že všetko sa nájsť doteraz nedalo. Nájdené veci podľa jej predstaviteľov zásadne neovplyvnia závery vyšetrovania, ktoré zatiaľ naznačujú chybu posádky pri klesaní lietadla.

"Čo sa udialo, ma mrzí, ale stalo sa. Z našej strany sme urobili všetko, čo sa dalo. Ale treba si uvedomiť, že nejde o naše územie a dohľadávanie priestoru musíme koordinovať s maďarskou stranou," uviedol náčelník Generálneho štábu Ľubomír Bulík, ktorého si poslanci včera okamžite predvolali na rokovanie branno-bezpečnostného výboru, aby celú záležitosť vysvetlil.

"Niekto na Generálnom štábe si asi nesplnil svoju úlohu, keď sa tam po troch mesiacoch nájde cestovný pas, telefón s fotoaparátom, dokonca navigačný prístroj z lietadla. Ten doteraz vyšetrovacej komisii nechýbal? Považujem to za odfláknutú robotu," kritizoval armádu predseda výboru Robert Kaliňák (Smer).

Kde sa stala chyba a či sa za to bude niekto zodpovedať, sa Bulík zatiaľ nechcel vyjadrovať. "Zistíme všetko, čo sa udialo a potom sa vyjadrím, či došlo k pochybeniu zo strany Generálneho štábu," povedal. O prípade doteraz nevedel ani minister obrany Martin Fedor, ktorý bol včera v Kosove práve preto, aby obetiam odhalil pamätník.

Už dnes by mala do Maďarska vycestovať skupina 60 vojakov, ktorí miesto katastrofy znova prehľadajú aj s technikou. "Bol tam ešte sneh. Trosky viseli ešte aj na stromoch, asi 20 metrov vysoko. Medzi kameňmi sme objavovali drobnejšie veci, mince, retiazku a ďalšie predmety," opisoval Ladányi, ako to pri Hejciach vyzeralo v nedeľu. Dodal, že videl v dedine niekoľko áut so slovenskými značkami a turistov s batohmi, ktorí mohli nájsť ešte ďalšie veci.

Armáda sa podľa Bulíka ešte chystala miesto katastrofy prehľadať. "Maďarská strana nás mala informovať, kedy sa zlepšia podmienky na to, aby sme dohľadali priestor," spresnil jeho hovorca Milan Vanga. Teraz sa vyslanie skupiny urýchlilo.

Vyšetrovatelia neočakávajú, že by nájdené veci priniesli závažný posun vo vyšetrovaní. "Myslím si, že na vyšetrovanie to vplyv mať nebude. Všetko, čo bolo potrebné dať na expertízu, bolo k dispozícii. Nedá sa vylúčiť, že by sa našlo ešte niečo, čo by mohlo pomôcť, ale že by to malo zásadný vplyv na vyšetrovanie, nepredpokladám," konštatoval predseda odbornej vyšetrovacej komisie Zdeno Bielik. Nájdená časť navigačného prístroja je podľa Vangu vo veľmi zlom stave, zhorená. Nič neodhalia podľa neho ani plechy.

Podobný názor má aj zástupca hlavného vojenského prokurátora Kamil Polčan. "Všetky podstatné veci, čo sa týka fungovania lietadla, už boli zaistené. Predpokladalo sa, že v tom hlbokom snehu a pri tej rýchlosti sa mohli viaceré veci zaryť niekoľko centimetrov nielen do ľadu, ale aj zeme," povedal o posledných nájdených veciach.

Pri predchádzajúcich prieskumoch terénu už vojaci našli množstvo mobilov, osobných dokladov, peňaženky, peniaze. Časť z vecí už dostali pozostalí, také, ktoré by mohli pomôcť pri vyšetrovaní, napríklad mobily či fotoaparáty, prešli expertízou. "Potom budú vrátené," dodal Vanga. Expertízou bude musieť podľa neho prejsť aj pas, ktorý našiel Ladányi. "Nevyzerá, ako keby bol tri mesiace v ľade či vlhkom prostredí, bude treba potvrdiť, či bol nájdený skutočne v nedeľu," dodal Vanga.

Juraj Liška, ktorý po havárii lietadla zložil funkciu ministra obrany, včera postup armády po tragédii obhajoval. Povedal, že vojaci pozbierali všetky veci, ktoré boli dostupné. Terén však bol veľmi ťažko prístupný a bolo tam veľa snehu. Jeho predchodca v ministerskom kresle nález komentoval slovami, že je bežné, keď sa po havárii lietadla na mieste nájdu pozostatky aj po niekoľkých rokoch. Pripustil však, že také veci ako cestovný pas, by expertom pri pátraní uniknúť nemali.

Aj podľa prokurátora Polčana možno pri katastrofách dopravných lietadiel očakávať, že sa veci budú nachádzať aj po niekoľkých rokoch.

(bum, pt), PRAVDA

obsah | Slovenská republika