Hledá se velvyslanec na Slovensko, zn. spěchá

Česká diplomacie má rekord. Přesněji, český velvyslanec v Bratislavě Rudolf Slánský. Zkraje příštího roku totiž dovrší už sedmý rok působení na Slovensku. To je absolutně nejdéle ze všech velvyslanců, a přesto není dosud jasné, kdo ho v budoucnu nahradí.

Oficiálně ministerstvo zahraničí nechce Slánského přesluhování v Bratislavě komentovat. Neoficiálně však už dlouho a marně hledá nástupce. Ti, kdo by připadali v úvahu, nemají zájem. "Je to bezprecedentní věc. Jsou s tím problémy.

Jiní diplomaté mohou argumentovat: Proč se mám vracet, když někdo jiný může být na jednom místě tak dlouho," říká zdroj z ministerstva zahraničí. Velvyslanci jsou na své mise obvykle vysíláni na čtyři roky. O neobvyklé délce působení Slánského svědčila i poznámka prezidenta Václava Klause, který letos po svém zvolení pozval na Hrad české ambasadory v zemích Evropské unie a v budoucích členských státech. Klaus tehdy zavtipkoval, že Slánský je už skoro víc Slovákem než Čechem.

Obsadit post velvyslance v Bratislavě není zjevně nic snadného. Toto místo vyžaduje osobnost, uznávaného a zkušeného diplomata. Zároveň nepatří mezi nejžádanější "destinace". Velvyslanectví v Bratislavě je na očích víc než jiné, například zámořské úřady. Slovensko je důležitou zemí nejen tím, že dříve žili Češi se Slováky v jednom státě.

Podle diplomatů je třeba mít v rozšířené Evropské unii spojence a Slovensko by vzhledem k podobným zájmům mělo být rozhodně jedním z nich. Přesto se nedaří najít nového velvyslance. Ministr zahraničí Cyril Svoboda to nedávno nabídl například dosluhujícímu velvyslanci ve Vídni Jiřímu Grušovi. Ale ten se nedávno stal předsedou PEN klubu a nabídku odmítl. Gruša příští rok opouští úřad ve Vídni, kde ho má nahradit současný náměstek ministra a bývalý ambasador v Maďarsku Rudolf Jindrák. To není jediný odchod z náměstkovského postu. Do Kanady se chystá Pavel Vošalík, který je náměstkem pro všestranné vztahy. Tím se zredukuje počet náměstků z pěti na tři, čímž ministerstvo dosáhne stavu, kterého chce v závislosti na novém zákonu o státní službě docílit. V Praze tak zůstanou náměstci Jan Winkler a Petr Kolář a státní tajemník Jan Kohout.

Rozsáhlejší obměny ve vedení ambasád počátek příštího roku neslibuje. Do Austrálie ještě míří Karel Pažourek, blízký spolupracovník ministra Svobody.

JOHANNA GROHOVÁ

obsah | Slovenská republika