Slovensko dalo víza Ukrajincovi na úteku

Ukrajinec, na ktorého bol vydaný medzinárodný zatykač, dostal bez problémov od nášho zastupiteľstva vo Viedni víza. Situáciu zachránila až slovenská polícia, ktorá odsúdeného Igora Bulku za dramatických okolností posledný júlový deň zadržala na hraničnom priechode v Jarovciach.

Kukanove ministerstvo zahraničných vecí sa bráni, že ambasáda vo Viedni pri vydávaní tranzitných víz postupovala v súlade so zákonom. "Pred udelením víza bol Bulka preverený v indexe nežiaducich osôb s negatívnym výsledkom," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga. Poukázal pritom, že žiadateľ mal v Rakúsku legálne dlhodobý pobyt. Na otázku či sa Slovensko udelí bežne tranzitné víza napríklad aj inej medzinárodne hľadanej osobe napríklad podozrivej z terorizmu, ktorá má trvalý pobyt v Rakúska, Tomaga uviedol, že Bulka nijaký záznam nemal. Polícia pritom na hraniciach Ukrajinca zadržala na základe medzinárodného zatykača, ktorý v júli 2003 vydal maďarský súd. Tranzitné víza dostal od našej ambasády v čase medzinárodného pátrania. Všetky členské štáty Interpolu majú zoznamy takýchto hľadaných osôb.

"Hraničná polícia pri pasovej kontrole zistila, že na cudzinca je vydaný zatykač," potvrdila Jana Pôbišová z ministerstva vnútra. Podľa jej slov sa hľadaný Ukrajinec neúspešne pokúsil o útek.

Krajský súd v Bratislave v uplynulých dňoch na základe európskeho zatykača rozhodol o vydaní Bulku do Maďarska. Tu ho totiž pred dvoma rokmi poslal za mreže súd, pretože zapríčinil dopravnú nehodu, pri ktorej prišli o život traja ľudia. Z neznámych dôvodov Bulku po vyhlásení rozsudku pred nástupom do väzenia prepustili na slobodu. Ukrajinec rýchlo odcestoval do Viedne.

Proces vydania Bulku do Maďarska sledovala aj ukrajinská ambasáda na Slovensku. "Nášmu občanovi sme poskytli pomoc v rámci možností, " uviedla pracovníčka ambasády. Bližšie sa vyjadriť k prípadu nechcela.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika