Z misie v Iraku sa vrátilo 96 vojakov

Na Slovensko sa v utorok v rámci rotácie vrátilo 96 slovenských vojakov, ktorí pôsobili v operácii Iracká sloboda. Domov prišiel aj doterajší veliteľ slovenského kontingentu pplk. Karol Navrátil. Lietadlo s vojakmi pristálo predpoludním na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave.

Vojaci považujú ženijnú misiu za vôbec najťažšiu súčasnú zahraničnú operáciu Slovenska. Ako povedali niektorí z vojakov krátko po prílete, v oblasti sú takmer neznesiteľné horúčavy a bezpečnostná situácia v Iraku sa nezlepšila ani po odovzdaní moci novej vláde. A na júnový mínometný útok, ktorý stál životy troch z nich, nebudú môcť do smrti zabudnúť.

"Sme veľmi unavení, ale šťastní, že sme sa dostali domov," povedal veliteľ jednotky podplukovník Karol Navrátil. "Po splnení úlohy a už pri príchode na kuvajtskú hranicu, kam sme sa presúvali z Iraku prvého augusta, bolo cítiť radosť, že to - poviem to na rovinu - máme za sebou," povedal ďalej.

Traja vojaci z tejto misie v Iraku zahynuli, a to 8. júna pri likvidovaní nevybuchnutých mín a munície južne od Bagdadu, keď na skupinu slovenských ženistov mínometmi zaútočili neznámi ozbrojenci. Mohutné explózie trvali až pätnásť minút. Smrť kolegov bola pre všetkých šokom.

"Doľahlo to na nás, chlapci to prežívali každý po svojom. Poliaci nám poskytli psychológa i duchovnú službu. Každý sa s tým musel vyrovnať sám. Ja sa s tým budem vyrovnávať do konca života," povedal veliteľ.

"Situácia je tam nestabilná, nebezpečná," povedal o charaktere miesta pôsobenia vojakov ich veliteľ. Priamo na základňu Slovákov totiž radikáli už útočili a len nedávno bol zabitý poľský vojak z ich materského tábora v Hille. "Po prevzatí moci dočasnou vládou sa situácia nezmenila. Denne dochádza k útokom na miestnu samosprávu, na jednotky novo sa vytvárajúcej armády, na policajné zložky, útoky na koaličné sily nevynímajúc," opísal podplukovník Navrátil situáciu v mieste pôsobenia slovenskej misie.

"Boli to ťažké klimatické podmienky - teploty v posledných dňoch stúpali až k päťdesiatim stupňom. Pridávali sa aj problémy s technikou, vozidlá sa prehrievali," povedal o misii jeden z vojakov, ktorého meno musí zostať kvôli bezpečnosti utajené. "Je to už moja tretia misia a bola najťažšia. Už by som sa tam nevrátil," dodal.

Hlavnou úlohou Slovákov v Iraku je likvidácia mín a nevybuchnutej munície, ktorých je podľa Navrátila v oblasti stále "obrovské množstvo". Súčasťou kontingentu je od januára aj čata prieskumu, obrany a ochrany, ktorá sa stará o bezpečnosť ženistov pri odmínovacích prácach.

Po útoku na Slovákov výrazne opadol záujem o túto misiu a na rozdiel od predchádzajúceho obdobia, keď o predĺženie misie požiadalo 47 vojakov, teraz len šesť.

V Iraku je v súčasnosti už tretí kontingent, ktorý do tábora koaličných síl Charlie v meste Hilla dorazil minulý týždeň v stredu. Odchádzajúcich vojakov vystriedalo 99 nových príslušníkov slovenských ozbrojených síl. Novým veliteľom sa stal pplk. Anton Sládeček.

(mm), PRAVDA

obsah | Slovenská republika