Fico ponúkol tri možné varianty koalícií

Koalície Smeru, KDH, SNS, respektíve Smeru, KDH, SMK alebo Smeru, HZDS a SNS prezentoval ako potenciálne varianty povolebného vládneho usporiadania líder Smeru Robert Fico. Dá sa predpokladať, že Smer-SD v prípade získania poverenia od prezidenta začne diskutovať so všetkými politickými stranami," povedal Fico.

Pokiaľ prezident Ivan Gašparovič nepoverí Smer-SD zostavovaním vlády, budú sociálni demokrati hovoriť s ďalšími stranami len o programových otázkach.

Prioritou Smeru-SD naďalej zostáva napĺňanie ľavicového programu založeného na solidarite, s ktorým získal dôveru občanov. "Nepôjdeme do vlády plniť pravicový program," konštatoval Fico. Dodal, že všetkých ďalších päť strán, ktoré sa dostali do parlamentu, sa hlási k pravici.

"Treba komunikovať a hľadať riešenie," poznamenal Fico. Zdôraznil, že Smer-SD neurobí nič, čo by ohrozilo udržateľný hospodársky rast Slovenska. Silnú diskusiu čaká v daňovej oblasti, kde víťazná strana nechce zľaviť zo svojich predstáv zavedenia dvojitej sadzby DPH a ďalších opatrení.

TASR

obsah | Slovenská republika