Politickým stranám pridelili čísla do volieb

Členovia Ústrednej volebnej komisie (ÚVK), zastupujúci politické strany, ktoré splnili podmienky na to, aby sa v septembri mohli uchádzať o voličské hlasy (26 strán), si včera vyžrebovali číslo, pod ktorým pôjdu politické strany do volieb. Podľa politológa Grigorija Mesežnikova nemajú čísla pre strany veľký význam. "V prípade, že strany dostanú pridelené číslo, ktoré môže niečo symbolizovať, dá sa to využiť," vysvetľuje. Veľmi populárna je najmä jednotka, sedmička, ale aj trinástka, ktorá je spojená s negatívnymi kvalitami, dá sa s ňou však pracovať. "V zásade však tieto čísla nič neovplyvnia," dodáva.

Vyjadrenia politikov nasvedčujú tomu, že ak získali žrebovaním číslo nízke, spájajú ho s konečným poradím vo voľbách, ak je číslo vyššie, hovoria o dosiahnutí percentuálneho zisku hlasov porovnateľného s číslom, ktoré si vyžrebovali. Zástupcovia politických strán - členovia ÚVK si vyťahovali žreb podľa abecedného poradia politických strán. Možnosť vyžrebovať si číslo nevyužili tri strany: obe rómske strany ROMA a ROI a Nezávislá strana nezamestnaných a poškodených. Pre tieto strany žreboval čísla predseda ÚVK Pavol Baxa.

Kuriózna situácia nastala, keď členka volebnej komisie, ktorá bola poverená vkladaním žrebov do osudia, popriala zástupkyni Demokratickej strany Marte Šteffekovej šťastnú ruku, no tá napokon vytiahla povestne nešťastnú trinástku. Pri vyvolávaní členov komisie si pomýlila Ľavicový blok Jozefa Kalmana s Ľavicovým bokom. Úsmev na tvári vzbudil aj tip na číslo Vlastimila Vicenu, zástupcu Pravej Slovenskej národnej strany, ktorý ešte pred žrebovaním predpovedal, že vytiahne 26, čo sa napokon aj potvrdilo. Práve nacionálne politické strany budú figurovať pod poslednými číslami v poradí. Okrem PSNS je to aj Slovenská národná jednota a Slovenská národná strana. Z najnovších štatistík vyplýva, že do parlamentu zasadne po voľbách z 26 politických strán len šesť. Ani jedna zo strán nezískala rovnaké číslo ako pred štyrmi rokmi. Napríklad Slovenskí komunisti mali v roku 1998 číslo 14, včera si vyžrebovali desiatku. SDĽ mala trinástku, do týchto volieb pôjde s číslom štyri. Sedmičku, ktorá patrila pred štyrmi rokmi SOP, má dnes OKS. Malíkovej SNS mala deviatku, no dnes je to 23.

MARTIN ČAMBALIK, NÁRODNÁ OBRODA

obsah | Slovenská republika