SR plánuje školiť iracké bezpečnostné sily doma i v Iraku

Slovensko sa plánuje zapojiť do výcviku irackých bezpečnostných síl. Na území Iraku sa SR zapojí do Výcvikovej misie NATO (NTM-I) najviac piatimi príslušníkmi Ozbrojených síl zo súčasnej ženijnej jednotky pôsobiacej v operácii Iracká sloboda od polovice roka 2003.

Ministerstvo obrany v prvej fáze počíta s vyslaním dvoch dôstojníkov do NTM-I s tým, že v prípade potreby by sa ich počet rozšíril na päť najskôr od januára budúceho roku. Keďže jednotka má zatiaľ mandát na odmínovacie práce v mnohonárodnej brigáde pod velením Poľska, navrhuje rezort obrany jej mandát rozšíriť.

Slovensko sa chce zapojiť do NTM-I aj výcvikom irackých špecialistov a príslušníkov irackých bezpečnostných síl na vlastnom území. Výcvik a školenie sa pripravovalo už v minulom roku, bolo však viackrát preložené pre nejasnosť kompetencií na irackej strane. Po vyriešení týchto problémov by sa malo uskutočniť v dvoch etapách vo Výcvikovej základni mierových síl v Nitre a v Muničnej základni v Novákoch. Prvá etapa, ktorá by mala trvať tri týždne, by mala byť zameraná na odmínovanie a druhá v dĺžke päť týždňov na vyhľadávanie a likvidáciu nevybuchnutej munície. Návrh pomoci SR pri výcviku irackých bezpečnostných síl predložil do pripomienkového konania rezort obrany a zahraničných vecí.

SME

obsah | Slovenská republika