Slovensko ponúka Iraku výcvik vojakov v Nitre

Slovensko ponúka vojnou zničenému Iraku možnosť výcviku irackých vojakov pre odmínovacie práce v Nitre. Ak Irak prejaví záujem, tak pätnásti vojaci môžu absolvovať pätnásťdenný výcvik v nitrianskej výcvikovej základni mierových síl OSN.

Ide o návrh Ministerstva obrany SR, ktorý je súčasťou slovenských projektov na obnovu Iraku, do ktorých sa zapojili aj rezorty hospodárstva, vnútra a zdravotníctva. Na základe dnešného rozhodnutia vlády si však musí rezort náklady vo výške 1,14 milióna korún uhradiť zo svojho rozpočtu. Rezort pritom pôvodne požadoval tieto financie z vládnej rezervy.

Vojaci by sa v Nitre cvičili v ručnom odmínovaní a odmínovaní pomocou odmínovacieho zariadenia BOŽENA IV. Výcvik v anglickom jazyku by pozostával z teoretickej prípravy a praktického výcviku. Podmienkou je, aby jeho účastníci mali základné vedomosti o mínovaní, konštrukcii mín, nevybuchnutej munícii a praktické skúsenosti v práci s trhavinami. V prípade, že pôjde o vojakov bez týchto vedomostí, je minimálna dĺžka trvania výcviku až štyri mesiace, čo však Ministerstvo obrany SR považuje za nereálne.

Rezort počíta s tým, že v prípade záujmu irackej strany o projekt, budú Iračania ubytovaní vo Vojenskej ubytovni Barmo-Elitex asi kilometer od výcvikovej základne. Predbežné ubytovacie náklady na jedného vojaka by predstavovali 130 korún na deň, strava 110 korún a vlastný výcvik približne 1 200 korún, pričom v tejto sume sú započítané platy a príplatky dvoch inštruktorov, ako aj náklady na prevádzku dvoch odmínovacích zariadení BOŽENA IV.

SME

obsah | Slovenská republika