Archeológovia našli v Tatrách praveké sídlisko

Pozostatky sídlisk zo strednej doby bronzovej svedčiace o bohatšom osídlení Popradskej kotliny než sa doposiaľ predpokladalo, objavili archeológovia vo Veľkej Lomnici v okrese Kežmarok.

Ako povedal pre TASR Marián Soják zo spišskonovoveského pracoviska Archeologického ústavu SAV v Nitre, výskum začali pred dvoma dňami. Impulz k nemu dali zaujímavé stopy, ktoré boli nájdené pri kopaní vodovodnej ryhy pre budúcu individuálnu bytovú výstavbu.

Soják spresnil, že cintorín vo Veľkej Lomnici leží na archeologicky známej lokalite Burchbrich s výšinným sídliskom z neskorej doby kamennej a zo staršej doby bronzovej. Nová lokalita medzi cintorínom a Poľnou ulicou je datovaná do strednej doby bronzovej, do tzv. pilinskej kultúry (okolo roku 1400 pred n.l.).

"Zatiaľ sme vytýčili štyri sondy, v ktorých sme zachytili sídliskové jamy s bohatým nálezovým materiálom, najmä keramickými črepmi a kamennými štiepanými pracovnými nástrojmi," informoval ďalej.

Za najvýznamnejší z nich označil hrot šípu z poľského pazúrika (nálezisko v oblasti Krakova). Archeológovia našli aj mazanicu, teda hlinenú omietku z niekdajších príbytkov a tiež zvieracie kosti. Keďže výskum je na samom začiatku, archeológovia očakávajú v lokalite aj ďalšie prekvapenia.

MARKIZA.SK

obsah | Slovenská republika