Polícia vyšetruje protimaďarský videoklip

Polícia začala 9. augusta trestné stíhanie vo veci zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd v súvislosti s videoklipom, na ktorom štyria muži pálili maďarskú zástavu. Video sa objavilo na internete a venovali mu zvýšenú pozornosť maďarské médiá.

Záležitosť dozoruje Okresná prokuratúra Bratislava IV, informovala hovorkyňa generálneho prokurátora Svetlana Husárová. Vyšetrovanie pokračuje a je nasmerované na ustálenie páchateľov.

Videoklip, v ktorom pravdepodobne slovenskí nacionalisti vyjadrujú nenávisť voči Maďarom pálením maďarskej štátnej vlajky, pričom v pozadí počuť protimaďarské heslá, už z internetovej siete zmizol. Video Anti Hungary s dĺžkou 86 sekúnd sa začínalo nesprávnymi anglickými formuláciami "Welkome in Slovakia - is beautifully - Slovakia is our - we never not to be Hungary - Slovakia is heart Europe!!!". Sprevádzala ho slovenská metalová hudba. K videu sa v internete hlási 21-ročný Slovák s používateľským menom werwolfSSlovakia, tvrdí server Index. Podľa rovnakého zdroja ide zrejme o osobu, ktorá sa hlási k nacistickej ideológii, keďže aj dva ďalšie videoprodukty z jej dielne majú protirómsky charakter a dopĺňa ich hudba skinhedov. Inkriminovaný videofilm, ktorý sa končí výzvou "Always opposite Hungary!!!", sa na internete objavil 30. júla, stiahli ho v pondelok večer 7. augusta.

Zvýšenú pozornosť videoklipu venovali maďarské elektronické i printové médiá. Maďarsko oficiálne požiadalo SR o informáciu o tom, aké kroky mienia slovenské orgány urobiť proti tvorcom videoklipu, ktorý vyvoláva nenávisť a uráža dôstojnosť maďarského národa.

TASR

obsah | Slovenská republika