Slovensko bude opäť otvárať vzdušný priestor

Ak by sa Spojené štáty rozhodli zaútočiť na Irak, Slovensko americkým lietadlám poskytne svoj vzdušný priestor. Predseda vlády Mikuláš Dzurinda to naznačil cez víkend, keď povedal: "Slovensko má vládu, ktorá nikdy neskĺzne a ani nezaváha, keď pôjde o principiálny postoj, či stáť na strane hodnôt toho sveta, kde je najvyššou hodnotou ľudský život." Aj podpredseda ANO Imrich Béreš predpokladá, že "Slovensko sa opäť zachová tak, akoby už bolo členom NATO". O postoji SR v prípade útoku USA však koalícia spolu ešte nehovorila.

Rozdielny názor na sprístupnenie našich vzdušných ciest má opozícia. Podpredseda HZDS-ĽS Rudolf Žiak považuje vyjadrenie premiéra Dzurindu za "iba deklaratívne". Žiak tvrdí, že rozhodnutie o našej pomoci Spojeným štátom závisí od toho, ako sa Irak zachová po schválení rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN - tá nariaďuje odzbrojenie Iraku. "Počkáme si na vývoj," dodal podpredseda HZDS. Šéfka integračného výboru NR SR a podpredsedníčka Smeru Monika Beňová považuje premiérove slová "za absolútne predčasné a nediplomatické". "K takýmto veciam sa treba vyjadriť spravidla vtedy, keď sme o niečo také požiadaní," tvrdí Beňová. O preletoch podľa nej má najskôr diskutovať parlament a "až potom je možné dávať nejaké vyjadrenia". Na otázku, či Smer podporí útok na Irak, Beňová povedala: "Treba si počkať, či bude plnená rezolúcia OSN. A ak nie, tak potom možno rozmýšľať nad inými alternatívami."

Komunisti sú proti otvoreniu nášho vzdušného priestoru. "Nevidím v tom zmysel. Veď Slovensko nie je ohrozené, nie je členom NATO a neviažu nás ani žiadne zmluvné záväzky," myslí si predseda KSS Jozef Ševc. Podľa neho by Slovensko v tomto prípade malo ostať neutrálne.

Slovenská diplomacia vyzýva Irak

- Mnisterstvo zahraničných vecí (MZV) včera vyzvalo Irak, aby prijal rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN a umožnil zbrojným inšpektorom "neobmedzený prístup".

- MZV vyzdvihuje najmä fakt, že rezolúcia požaduje úplnú likvidáciu chemických, biologických a jadrových programov.

- "Rezolúciu považujeme za poslednú výzvu OSN a medzinárodného spoločenstva, aby sa predišlo prípadnej vojenskej akcii," píše sa vo vyhlásení MZV SR.

- Prípadné sprístupnenie nášho vzdušného priestoru americkým lietadlám musí schváliť vláda SR.

- V roku 2001 vláda jednomyseľne povolila prelety spojencov v súvislosti s odvetnými útokmi na Afganistan.

- V roku 1999 v čase kosovskej krízy otvorila vláda náš vzdušný priestor lietadlám NATO - nie však jednomyseľne (niektorí ministri sa hlasovania zdržali).

- Susedné Maďarsko (člen NATO) už oznámilo, že v prípade útoku na Irak poskytne Američanom svoj vzdušný priestor, letiská a spravodajské služby.

JÁN BORČIN

obsah | Slovenská republika