Súd zastavil štrajk zdravotníkov

Okresný súd Bratislava II vydal predbežné opatrenie, ktorým ukladá štrajkujúcim zdravotníkom až do právoplatného rozhodnutia súdu poskytovať zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu podľa zákona o zdravotnej starostlivosti.

Okresný súd Bratislava II vydal predbežné opatrenie, ktorým ukladá štrajkujúcim zdravotníkom až do právoplatného rozhodnutia súdu poskytovať zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu podľa zákona o zdravotnej starostlivosti. Tým sa chápe aj poskytovanie ambulantnej starostlivosti, informovala riaditeľka pre zdravotnú starostlivosť vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) Bratislava Katarína Sedláková. Zámerom opatrenia je zabrániť ohrozeniu života alebo zdravia občanov.

Z opatrenia vyplýva, že štrajkujúci sa musia zdržať deklarovanej formy protestu až do rozhodnutia súdu. Ak by v súčasnej forme štrajku pokračovali, nebudú krytí zákonom.

Vo štvrtok o situácii rokovali predstavitelia Lekárskeho odborového zväzu, Odborového zväzu pracovníkov zdravotníctva a sociálnej starostlivosti a Konfederácie odborových zväzov. O podrobnostiach nechceli hovoriť, ale rokovalo sa aj o ďalšom postupe po doručení predbežného súdneho opatrenia. Nevylúčili, že by mohlo prísť aj k radikálnejšej forme štrajku.

Na verdikt súdu čakajú aj ďalšie nemocnice

Opatrenie, vydané v stredu 12. apríla, doručil bratislavský súd do FNsP vo štvrtok. O vydanie predbežného opatrenia požiadal manažment nemocnice, aby nedošlo k ohrozeniu života a zdravia občanov z dôvodu neposkytovania zdravotnej starostlivosti v plnom rozsahu kvôli ostrému štrajku vyhlásenému 6. apríla. Štrajkujúci pôvodne vyhlásili, že budú poskytovať len akútnu zdravotnú starostlivosť, a to formou ústavných pohotovostných služieb. Deklarovali, že nebudú poskytovať ambulantnú zdravotnú starostlivosť a realizovať plánované operácie. Vedenie FNsP s takouto formou štrajku nesúhlasilo a tvrdilo, že to nie je možné, lebo pacienti majú zo zákona nárok na starostlivosť v plnom rozsahu.

Vedenie FNsP zdravotníkom štrajkovať nezakazuje. Nemocnica však musí zabezpečiť poskytovanie zdravotnej starostlivosti v plnom rozsahu zo zákona. Ak ju FNsP dokáže realizovať s nižším počtom zamestnancov, ostatní môžu štrajkovať, povedala Sedláková.

O predbežnom opatrení vydanom Okresným súdom Bratislava II informoval minister zdravotníctva Rudolf Zajac počas pracovnej návštevy v Košiciach. Informácie dostal od riaditeľa FNsP Valeriána Potičného. "Zastávam názor, že je to dobré rozhodnutie, pretože zavedie istý poriadok. Nebráni to však ďalšiemu mzdovému vyjednávaniu," uviedol Zajac. Dodal, že to neznamená nič iné, len že štrajk sa musí skončiť a ďalej bude pokračovať súdne konanie v žalobe.

Podrobnejšie sa minister vyjadrí, až keď si prečíta rozuhodnutie súdu i samotnú žalobu. Na verdikt súdu čakajú aj riaditelia štrajkujúcich nemocníc v Martine a Prešove, ktorí požadovali zastavenie protestov.

Bratislavskí zdravotníci pred týždňom začali štrajkovať ako prví. Postupne sa k nim pripojili zdravotníci z asi dvadsiatich nemocníc. Lekári požadujú zvýšenie platov o štvrtinu. Počas štrajku lekári a sestry poskytujú len základnú a naliehavú zdravotnú starostlivosť tak, ako im prikazuje ústava, nemajú však za tento čas nárok na mzdu.

V Martine dočasne ukončili štrajk

V nemocnici v Martine zdravotníci dvojdňový štrajk dočasne ukončili. Prípadné obnovenie štrajku bude závisieť od výsledkov rokovaní s vedením nemocnice, ktorá sa má uskutočniť v utorok a na ktorom sa má hovoriť o platoch zdravotníkoch.

V Prešove dospeli k dohode

V Prešove sa medzi zdravotníkmi a vedením nemocnice už rokovalo. Riaditeľ tamojšej kliniky totiž zareagoval na ich ultimátum a súhlasil so stretnutím, na ktorom sa obe strany dohodli na ďalšom priebehu štrajku a zaistení zdravotnej starostlivosti, informoval člen štrajkového výboru Peter Oríšek.

Vláda so štrajkujúcimi neplánuje rokovať. Minister zdravotníctva Rudolf Zajac im odkázal, aby sa so svojimi požiadavkami obracali na riaditeľov nemocníc a premiér Mikuláš Dzurinda tvrdí, že ide o pracovnoprávny spor, do ktorého vláda zasahovať nemôže.

Zamestnanci Rooseveltovej nemocnice zotrvajú v štrajku

Takmer 570 lekárov a zdravotných sestier z asi 1900 zamestnancov banskobystrickej Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta zotrvá v štrajku spolu s kolegami z ďalších slovenských zdravotníckych zariadení do stredy 19. apríla. Svojho zástupcu majú v celoslovenskom celoštrajkovom výbore, ktorý zdravotníci vytvorili zo štrajkových výborov jednotlivých nemocníc a je splnomocnený rokovať s predstaviteľmi vlády a ministerstva zdravotníctva.

"Pre pacientov sa ani počas veľkonočných sviatkov v poskytovaní zdravotnej starostlivosti tak ako od vyhlásenia štrajku nič nezmení. V nemocnici bude zabezpečený prevádzkový režim ako počas sviatkov, to znamená, že zdravotníci nastúpia podľa rozpísaných služieb ako v sobotu alebo nedeľu," ubezpečil šéf štrajkového výboru Richard Kulaviak.

ČTK, TASR

obsah | Slovenská republika