Do NR SR zasadli noví poslanci

Zastupujúci predseda parlamentu Béla Bugár začal ustanovujúcu schôdzu pre štvrté volebné obdobie. Prvým bodom programu je skladanie ústavou predpísaného sľubu poslancov, resp. náhradníkov na neuplatňované mandáty členov vlády Mikuláša Dzurindu.

Zákonodarcovia nemôžu sľub odmietnuť alebo zložiť s výhradou, pretože im mandát zanikne. Z rokovania sa ospravedlnil poslanec SDKÚ-DS Ľuboš Micheľ.

Prvý zložil sľubu Béla Bugár do rúk podpredsedu parlamentu Viliama Vetešku, za ním členovia vlády. Po zložení sľubu zákonodarcovia rozhodnú o zložení Mandátového a imunitného výboru Národnej rady SR, ktorý overí mandáty nových poslancov, resp. náhradníkov. Po ich správe pristúpia poslanci k tajnému hlasovaniu nového predsedu NR SR.

Jediným kandidátom je Pavol Paška (Smer-SD), ktorý musí na svoje zvolenie získať minimálne 76 poslaneckých hlasov. Platí to aj v prípade voľby podpredsedu Národnej rady SR, kde na štyri miesta kandiduje Anna Belousovová (SNS), Miroslav Číž (Smer-SD), Milan Hort (SDKÚ-DS) a Viliam Veteška (ĽS-HZDS). Poslanci tiež rozhodnú o zložení 19 výborov, z nich v dvanástich bude mať predsednícky post zástupca koalície a v siedmich opoziční poslanci.

Na ustanovujúcej schôdzi je prítomný aj prezident Ivan Gašparovič, členovia vlády Mikuláša Dzurindu, podpredseda Ústavného súdu SR Eduard Bárány i generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Koalícia má v parlamente 85 hlasov: Smer-SD má 50, SNS 20 a ĽS-HZDS 15 poslancov. Opozícia disponuje 65 hlasmi: SDKÚ-DS 31 poslancov, SMK 20 a KDH 14 poslancov.

TASR

obsah | Slovenská republika