Zastavili vyšetrovanie útoku na dievča maďarskej národnosti

Vyšetrovateľ útoku na študentku maďarskej národnosti v Nitre spred vyše dvoch týždňov zastavil trestné stíhanie vo veci, pretože sa skutok nestal. Potvrdili to policajné zdroje. Bližšie informácie poskytne dnes na tlačovej besede minister vnútra Robert Kaliňák a premiér Robert Fico.

Útok na študentku maďarskej národnosti Hedvigu M. vyprovokoval na dolapenie páchateľov dokonca nasadenie špeciálnych jednotiek. Všetkých šokovali najmä nápisy, ktoré sa po napadnutí objavili na tričku dievčaťa: Maďari za Dunaj a Slovensko bez parazitov! Dva týždne od útoku však polícia podozrivo mlčí a podľa našich informácií čaká verejnosť prekvapenie. Bol útok na študentku reálny, alebo to všetko narafičila?

Útok na Hedvigu M. z Horného Mýta polícia stále neobjasnila. Podarilo sa zistiť, že došlo k zvratu vo vyšetrovaní. Čo sa vlastne odohralo koncom augusta v Nitre tesne po útoku? Dobitá vysokoškoláčka dobehla doráňaná na univerzitu, kde mala skladať skúšky. Prišla o kabelku s dokladmi, mobil a náušnice, ktoré musela lupičom odovzdať. Polícia vzápätí rozbehla tvrdé opatrenia, ktoré mali platiť do vypátrania páchateľov. A aj keď tí ešte stále nie sú známi, zvýšený pohyb policajtov v Nitre je už minulosťou. Čo sa teda deje? Sú páchatelia jasní, alebo sa lúpež odohrala za iných okolností, ako sa medializovalo?

Zaujímavé sú už prvé výstupy polície a lekárov. Najskôr podľa polície dievčina krvácala z tváre i z podbruška, neskôr to už podľa lekárov nebola pravda. Náušnice, ktoré mala, jej páchatelia taktiež najskôr z uší strhli, neskôr si ich dolu dala sama. Ani mobil jej nakoniec neukradli. Nechali ho v parku, kde ho neskôr polícia objavila. Páchatelia boli dokonca takí féroví, že jej ukradnuté doklady poslali o pár dní na domácu adresu. Modriny na jej tele boli nakoniec tiež staršieho dátumu. V tejto súvislosti sa špekuluje dokonca o tom, že hanlivé nápisy na tričko si dievčina načmárala sama.

Hedviga reagovala podľa svedkov nezvyčajne aj tesne po útoku. "Nechcela hovoriť s rodičmi, volala najskôr svojmu priateľovi. Dokonca nechcela ísť na ošetrenie k lekárovi, pripisovali sme to však šoku," povedal nemenovaný zdroj. Pochybností o pravdivosti slov mladej Hedvigy je teda dosť. Záhadou však ostáva, prečo by to robila. Mohli byť motívom štátnice z maďarčiny, ktoré mala v ten deň robiť po druhý raz? Alebo je za tým niečo iné? Istým však ostáva, že prípad vniesol na Slovensko novú vlnu národnostného napätia a platí naň prísne embargo na informácie.

ČO AK ZVELIČOVALA...

Rodina Hedvigy žije v Hornom Mýte a s novinármi nekomunikuje. Naopak, vystupujú mimoriadne agresívne a s dcérou nepripúšťajú žiadny kontakt. V prípade, že sa však potvrdia podozrenia, že Hedviga M. zveličovala a klamala, mohla by byť podozrivá zo šírenia poplašnej správy. Táto verzia prípadu by mala ďalekosiahlajšie dôsledky. Ten, kto totiž poplašné správy zámerne šíry, môže stráviť za mrežemi až osem rokov.

NOVÝ ČAS, SITA

obsah | Slovenská republika