Slováci sa vraj začali vracať z Česka domov

Slováci, ktorí išli pracovať do Česka, sa podľa nemeckej agentúry DPA vracajú späť. Agentúra píše, že v roku 2003 odišlo zo Slovenska do Česka šesťtisíc ľudí a vlani sa približne toľko ľudí vrátilo.

Zmenu podľa expertov spôsobilo zlepšenie pracovných príležitostí na Slovensku a to zasa príchod zahraničných investorov. Analytik M.E.S.A. 10 Martin Valentovič hovorí, že hoci sa so spomenutou štatistikou nestretol, údaje ho neprekvapujú. Pretože "pod vplyvom zvýšeného prílevu zahraničných investícií" je taký vývoj možný.

Podľa OECD v roku 1993 v Česku pracovalo 23,3-tisíca, v roku 1995 už 59,3-tisíca a v roku 2000 63,6-tisíca Slovákov.

Helena Bevelaqua z pracovnej agentúry eBBa hovorí, že o prácu v Česku je stále veľký záujem. "Jednoducho v Česku je ponuka voľných miest bohatšia, na Slovensku nie je."

Milada Horáková z českého Výskumného ústavu práce a sociálnych vecí hovorí, že slovenskí občania v Česku obvykle pracujú v robotníckych profesiách, ale oproti cudzincom, ktorí bez pracovného povolenia pracovať nesmú, zasa na miestach, ktoré si vyžadujú vyššiu kvalifikáciu.

Klienti agentúry podľa Bevelaquaovej majú záujem o všetky pracovné pozície v Česku - od pomocných prác po manažérske. Pripúšťa však, že na niektoré odborné pozície je ťažšie zabezpečiť českým zamestnávateľom pracovnú silu. "Možno práve niektoré z týchto profesií dostali príležitosti na Slovensku."

(joč)

obsah | Slovenská republika