Je rozhodnuté. SR od 1 júla zavádza poplatky u lekára

Päťdesiat korún za deň v nemocnici, dvadsať korún za každý recept zaplatia pacienti už o dva mesiace. Parlament v utorok schválil prezidentom vrátenú novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá od prvého júna zavádza poplatky v zdravotníctve.

Na zákon bolo treba 76 hlasov, koalícia mala pre ochorenie Pavla Ruska iba o jedného poslanca viac - 77 poslancov. Všetci hlasovali za, opozícia bola proti. Zákon však zrejme skončí na Ústavnom súde, pretože väčšina opozičných poslancov oznámila, že zákon napadnú.

Oproti pôvodne schválenému zneniu urobili poslanci len pár úprav. Na návrh prezidenta rozšírili okruh ľudí, ktorí nebudú platiť u lekára 20 korún za recept. Bude sa to týkať vyše 600-tisíc občanov, ktorí sú odkázaní na dávky sociálnej pomoci a sú v stave hmotnej núdze. S týmto krokom súhlasil aj minister zdravotníctva Rudolf Zajac. Títo ľudia nebudú súčasne platiť ani 50 korún za pobyt v nemocnici v prípade, ak stav núdze dokážu potvrdením z okresného úradu.

"Poslanci prejavili ochotu reformovať slovenské zdravotníctvo," reagoval minister zdravotníctva Rudolf Zajac. Poslanci nesúhlasili s prezidentovým návrhom oslobodiť od poplatkov okrem detí do šesť rokov aj mládež do 18 rokov. Nerozšírili ani okruh občanov, ktorí nemusia platiť za odvoz sanitkou. Poslanci zároveň ministerstvo zdravotníctva zaviazali vydať do júna pre zdravotnícke zariadenia vykonávacie predpisy na vyberanie poplatkov od občanov. Tie by mali presne upravovať, ako sa budú vyberať.

"Za korunu alebo dve vás už dnes neodvezie ani bicykel. Poviem to ako Kutuzov, neustúpim ani o krok," vyhlásil po schválení zákona Zajac. Podľa neho zavedenie poplatkov nemá za cieľ financovať zdravotníctvo z peňazí pacientov, ale vytvoriť nástroj, ktorý zamedzí zneužívaniu zdravotnej starostlivosti. "Kto potrebuje zdravotnú starostlivosť, dostane ju," dodal minister. Minister na rozdiel od opozície nepokladá zákon za protiústavný a v rozpore s článkom o bezplatnej zdravotnej starostlivosti.

Od júna sa začne u lekárov a na pohotovosti vyberať dvadsať korún. Deň pobytu v nemocnici bude stáť 50 Sk, výdaj lieku na recept 20 Sk. Kilometer jazdy sanitkou vyjde na dve koruny. Zajac odhadol mesačné náklady jedného človeka na 40-45 Sk. Vláda poplatky zdôvodnila tým, že treba obmedziť počty návštev u lekára, pobyty v nemocniciach a množstvo predpísaných liekov. Zajac si od poplatkov sľubuje aj posilnenie príjmov do zdravotníctva o zhruba až dve miliardy korún ročne.

"Poplatky od občanov narastanie dlhov v zdravotníctve nezastavia. Najviac mi však na zákone prekáža, že pacienta robíme vinníkom za nadspotrebu, hoci on nie je hlavnou príčinou," nesúhlasí s novelou Miroslav Chovanec zo Smeru. HZDS pokladá zákon za nesystémový krok, ktorý nezohľadňuje toky peňazí do rezortu. "Z chromého prekladáme bremeno na krivého," uviedol poslanec hnutia Milan Urbáni.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika