SR sa zapojí do operácie Trvalá sloboda

Slovenskí vojaci pôjdu do Afganistanu. Poslanci o vládnom návrhu na vyslanie ženijnej jednotky do operácie Trvalá sloboda rozhodli 19. 6. 2002 na neverejnom zasadaní parlamentu.

"Nechceme hovoriť o konkrétnych počtoch, dátume vyslania a konkrétnom mieste pôsobenia," povedal novinárom minister obrany Jozef Stank. "Je to v záujme bezpečnosti. USA tiež považovali za vhodné, aby sme tieto údaje neuvádzali." Preto bolo aj rokovanie parlamentu o tejto veci tajné. Jednotka, ktorá v Afganistane zostane pol roka, bude zložená z niekoľkých desiatok vojakov - dobrovoľníkov. O ich zdravie sa bude starať jeden slovenský lekár.

Okrem toho sú na mieste ich pôsobenia dve poľné nemocnice, španielska a britská. Česi majú svoju nemocnicu iba 50 kilometrov od predpokladaného pôsobiska našich vojakov. Odhadované náklady na celú misiu, ktoré hradí zo svojho rozpočtu ministerstvo obrany, sú 80 až 100 miliónov korún. "Závisí to od toho, či doprava jednotky bude zabezpečená na naše náklady alebo na náklady USA," hovorí Stank. Na otázku, kto dal podnet na vyslanie našich vojakov do Afganistanu, Stank odpovedal: "Existuje oficiálna žiadosť z USA, ale táto žiadosť by nebola nikdy vznikla, nebyť toho, že slovenská vláda prejavila záujem." Od začiatku rokovaní sa uvažovalo o vyslaní zdravotníckej, protichemickej, prípadne ženijnej jednotky. Po konzultáciách s americkou stranou sa rozhodlo, že Slovensko vyšle ženistov. O ich ochranu sa budú starať americkí vojaci.

Predsedajúci schôdze Pavol Hrušovský odmietol oznámiť, koľko poslancov hlasovalo za vyslanie. Podľa niektorých poslancov to bolo takmer 90 hlasov. Proti hlasovalo iba deväť členov parlamentu. Takmer s istotou možno povedať, že to boli národniari. Ich negatívne stanovisko ešte pred hlasovaním oznámil bývalý minister obrany Ján Sitek. KDH tvrdí, že vyslanie podporilo, trvá ale na svojom, že príprava misie bola unáhlená. Minister Čarnogurský ako jediný z členov vlády nesúhlasil s nasadením našich vojakov v Afganistane. "Politicky takéto rozhodnutie o vyslaní vojakov podporujeme, ale sme proti procedurálnemu postupu," tvrdí František Mikloško. Povedal, že nesúhlasí so spôsobom, akým sa o takejto dôležitej veci rozhodovalo.

Opozičné HZDS vyslanie schvaľuje, ale má výhradu. "HZDS ako najsilnejší opozičný politický subjekt malo byť prizvané do týchto procesov," povedal Krajči.

Čo si myslia o vyslaní vojakov

Na názory na vyslanie našich vojakov do Afganistanu sme sa pýtali slovenských politikov:

JOZEF STANK (SDĽ - minister obrany): "Ide o jednoznačné vyjadrenie nášho vzťahu k boju proti terorizmu. Je to uznanie vojenských schopností našich vojakov a silný zahraničnopolitický signál."

GUSTÁV KRAJČI (HZDS) : "My to berieme ako príspevok Slovenskej republiky k boju proti terorizmu. Tento krok podporujeme."

JÁN SITEK (P SNS) : "Vieme, aké zdravotné problémy mala britská jednotka, ktorá tam je umiestnená. Ešte sa nevie, aká je to choroba. Naša jednotka ide na toto miesto nepripravená." Naši vojaci budú podľa neho iba "odkladať panely z letiska, čiže žiadna odborná práca".

PAVOL KANIS (SDĽ) : "Slovensko bude mať šancu v dohľadnom čase vstúpiť do aliancie a naša účasť je vlastne symbolom úsilia vyriešiť si závažný historický problém vlastnej bezpečnosti."

FRANTIŠEK MIKLOŠKO (KDH): "Ja som sa rozhodol hlasovať za od chvíle, keď som sa dozvedel, že sú to dobrovoľníci, ktorí idú do Afganistanu. Pokiaľ by to neboli dobrovoľníci, tak neviem, ako by som hlasoval."

(rp),SME

obsah | Slovenská republika