Slovenskí ženisti idú do Afganistanu

Slovenskí vojaci sa pravdepodobne pripoja k medzinárodným jednotkám protiteroristickej koalície v Afganistane. Všetci členovia vlády okrem ministra spravodlivosti Jána Čarnogurského, ktorý sa zdržal, súhlasili s vyslaním slovenskej ženijnej jednotky.

Materiál bol tajný. "Vieme, kedy by mali odísť, aká jednotka to bude, ale v záujme bezpečnosti všetkých tieto informácie nezverejníme," povedal minister obrany Jozef Stank. "Predpokladáme, že toto dočasné vyslanie našich vojakov bude stáť asi osemdesiat až sto miliónov korún. Do niekoľkých mesiacov bude všetko pripravené," povedal premiér Mikuláš Dzurinda.

Ženista a prezident združenia vojnových veteránov Ľubomír Kolenčík hovorí, že naši dobrovoľníci to budú mať v Afganistane ťažké a ich príprava potrvá najmenej pol roka. "Misia do Afganistanu už nie je o zarobení pár dolárov, ale o životoch. Ale keď sa tak rozhodla vláda, asi mala dosť argumentov. Myslím si, že minister obrany Stank je zodpovedný a vie, čo robí." S návrhom musí súhlasiť ešte parlament. Dnes nie je jasné, ako sa zachovajú v parlamente poslanci KDH, ktorého členom Čarnogurský je. "V piatok sa tým bude zaoberať predsedníctvo KDH, zatiaľ nemáme žiadne podklady," povedal predseda KDH Pavol Hrušovský.

Čarnogurský odôvodnil svoju zdržanlivosť tým, že Slovensko nemá možnosť účinne podporiť svojich vojakov v Afganistane, ak sa tam vyostrí situácia. Podľa neho neexistuje koncepcia vysielania vojakov do zón bojového nasadenia. "Nasadenie do takej zóny je príliš vážnou otázkou na to, aby sa o nej mohlo len tak rozhodovať," povedal Čarnogurský. Fakt však je, že naši budú súčasťou mnohonárodného zoskupenia. Slovenskí ženisti sú v zahraničí veľmi cenení a žiadaní, pôsobili v mnohých medzinárodných misiách. Česká republika vyslala do Afganistanu len poľnú nemocnicu, vláda USA požiadala Slovensko práve o jednotku ženistov.

Do veľmi nepríjemných afganských podmienok vycestujú profesionálni vojaci. Na Slovensku sú ženisti najmä v Seredi, silné profesionalizované ženijné vojsko je v Michalovciach a nejaké ženijné súčasti sú aj v Martine, Nitre, Trebišove. Úlohou ženistov je dať krajinu do takého stavu, aby sa v nej dalo slobodne pohybovať a žiť. Prvoradé sú odmínovacie práce, s ktorými majú naši ženisti skúsenosti aj zo Sahary, kde odmínovávali v nepríjemných prelievajúcich sa pieskových dunách. Ženisti sa však musia podieľať aj na výstavbe mostov a ciest. Afganistan je jednou z najzamínovanejších krajín sveta. Je tam ešte 5 až 7 miliónov mín asi 50 rôznych druhov. Mnohé tam ležia už dvadsať rokov. Odhaduje sa, že míny denne zmrzačia alebo zabijú osem ľudí, obeťami sú najčastejšie deti.

Jedna mína stojí od 3 do 30 dolárov, ale jej odstránenie stojí aj stonásobok. Afganistan potrebuje na očistenie krajiny od mín pol miliardy dolárov. Doteraz v Afganistane odstránili okolo 700-tisíc mín a nevybuchnutých bômb. Okrem ženistov zo zahraničí se štát a dobrovoľníci snažia najímať na odstraňovanie mín prepustených vojakov, ktorí mínové polia zakladali.

Veterán: Je to misia o životoch

O rozhodnutí vlády súhlasiť s vyslaním slovenskej ženijnej jednotky do Afganistanu sme hovorili s Ľubomírom Kolenčíkom. V deväťdesiatych rokoch bol veliteľom slovenských ženistov v Chorvátsku, dnes je prezidentom združenia vojnových veteránov.

Čo predchádza vyslaniu jednotky do takých ťažkých podmienok, aké sú v Afganistane?

"Je to otázka dlhodobej špeciálnej prípravy. Ľudia musia byť vybraní presne podľa určitých kritérií, aby splnili očakávania. Je ťažké predstaviť si, že by v afganských podmienkach mohli stopercentne fungovať viac ako pol roka. Ak budú pol roka v Afganistane, pol roka predtým by sa mali tvrdo pripravovať. Musia mať zabezpečenú stopercentnú logistiku, spojenie s republikou, starostlivosť o ľudí. Pri odmínovaní stopercentnú zdravotnícku službu."

Sú naši vojaci schopní zvládnuť afganské podmienky a prispôsobiť sa im?

"Je to ťažká otázka. Z odbornej stránky nemám obavy. Ale do úvahy treba brať aj psychickú a jazykovú prípravu, odolnosť v novom priestore, poveternostné podmienky. Všetky doterajšie misie boli ťažké, nebezpečné, no neboli v takomto priestore, ďaleko od republiky. Misie, ktoré som zažil, boli na báze náboru a šesťdesiat až sedemdesiat percent ľudí bolo zo zálohy, nešlo o profesionálov. O prípadnej misii v Afganistane verejnosť zatiaľ podrobnosti nepozná."

Predsa len, máte skúsenosti so slovenskými vojakmi. Majú na to, aby pôsobili v Afganistane?

"Neviem presne, v akom stave sú naše profesionálne jednotky, a neviem, aké majú informácie o teréne, výbušninách, ktoré by tam mohli byť. Misia do Afganistanu už nie je o zarobení pár dolárov, ale o životoch. Ale keď sa tak rozhodla vláda, asi mala dosť argumentov. Myslím si, že minister obrany Stank je zodpovedný a vie čo robí."

RICHARD FILIPKO, (mp)

obsah | Slovenská republika