Smer, SDĽ a SDA sa asi zlúčia

Do konca roka zrejme dôjde k integrácii mimoparlamentných ľavicových strán Strany demokratickej ľavice a Sociálnodemokratickej alternatívy so Smerom. Republikový výbor SDĽ v nedeľu odporučil na predzjazdovú diskusiu integráciu so Smerom.

"Smer a SDĽ prejavujú politickú vôľu spojiť svoje sily na regionálnej i celoslovenskej úrovni v jeden politický subjekt," uviedol na tlačovej besede predseda SDĽ Ľubomír Petrák. Ústredná rada SDA podľa svojho predsedu Milana Ftáčnika poverila vedenie strany rokovať o možnej integrácii so Smerom.

Ftáčnik však zdôraznil, že pre SDA stále existujú aj iné alternatívy. O osude možnej integrácie týchto troch ľavicových subjektov rozhodnú ich zjazdy. Zjazd SDA bude 27. novembra, zjazd SDĽ 4. decembra a Smeru 11. decembra.

Predseda Smeru Robert Fico verí, že integrácia s SDĽ sa uskutoční rýchlo. "Cieľom rokovaní je hodnotovo sa zjednotiť. SDĽ nikdy nenastoľovala personálne otázky," zdôraznil Fico. Ten zároveň pripustil, že kmeňový názov strany Smer bude doplnený o ďalšiu časť tak, aby z neho bolo jasné zachovanie kontinuity SDĽ.

Predstavitelia Smeru a SDĽ sa zatiaľ nedohodli, kde bude sídlo zjednotenej strany. "Ponuka môže byť aj na Gunduličovej ulici," povedal Petrák. Tam sídli SDĽ. Fico tento návrh označil za pikantný, pretože v roku 1999 SDĽ opustil pre nesúhlas s postojmi vtedajšieho vedenia strany. "Je dobré, že v súčasnom vedení SDĽ nevidím nikoho, kto by zodpovedal za to, čo sa dialo v roku 1999," dodal šéf Smeru.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika