Čechům v cizině v létě pomůže i šest dočasných konzulátů

Letos bude českým turistům sloužit vedle sítě stálých konzulárních úřadů i šest dočasných jednatelství ve Splitu, Rijece, Benátkách, Barceloně, Marseille a Burgasu. Ministerstvo zahraničí rovněž posílí zastupitelské úřady v Aténách, Káhiře, Vídni a Mnichově. Uvedl to v pondělí ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Konzulární úřady mají pohotovost 24 hodin denně. V zemích, kde nemá Česko diplomatickou misi, se mohou Češi obrátit na zastupitelský úřad jakékoliv členské země EU. V takovém případě má český občan právo na stejnou pomoc, jako kdyby vyhledal své krajany.

Čeští konzulární pracovníci vydali loni 2120 náhradních cestovních dokladů. Svoboda připomněl, že do zemí EU stejně jako do Norska, Lichtenštejnska a na Island se může cestovat na občanský průkaz vydaný po roce 1993, do ostatních zemí je třeba pas.

Diplomaté asistovali u 872 případů, kdy se Češi minulý rok dostali do konfliktu s místními zákony. "Za prvních pět měsíců letošního roku evidujeme 300 případů omezení svobody českých občanů," řekl šéf konzulárního odboru ministerstva Ivan Záleský.

Pomohou i konzulární jednatelství

Pro posílení konzulární pomoci českým občanům v nouzi mimo stálé zastupitelské úřady jsou zřizována konzulární jednatelství. Jsou otevřena na přechodné období v místech frekventovaných českými turisty.

Pro letošní sezónu budou otevřena tato konzulární jednatelství: Split, Rijeka, Benátky - v období od 15.6. do 15.9.; Barcelona, Marseille, Burgas - v období od 1.7. do 31.8.

NOVINKY

obsah | svět - svet