Afghánci žádají finanční pomoc od ČR

O finanční pomoc při obnově průmyslu požádali dnes při jednání s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Martinem Pecinou představitelé afghánské vlády. Výměnou nabídli účast českých firem na zakázkách pro afghánské podniky. Podle Peciny jsou však možnosti české vlády omezené.

"Chtěli (afghánští vládní představitelé), abychom jim dali donátorskou pomoc a aby tam české firmy investovaly s tím, že nám dají zakázky v důlním a cementářském průmyslu. Chtějí ale, aby to česká vláda spolufinancovala," řekl dnes po jednání s afghánskou delegací Pecina. Jedním dechem však poznamenal, že česká vláda se musí řídit pravidly státního projektu zahraniční rozvojové pomoci.

Například letos ministerstvo průmyslu a obchodu zaplatí za 14 schválených projektů rozvojové pomoci 108 milionů korun. "Nelze si představovat, že vláda bude v Afghánistánu něco navíc financovat. Nicméně jsme se domluvili, že vytvoříme pracovní skupinu, která se tímto problémem bude zabývat," uvedl Pecina.

O obnově hospodářské spolupráce jednal v sobotu s afghánským ministrem obchodu a faktickým premiérem Hidájatem Amínem Arsalou také český ministr obrany Karel Kühnl. Rýsuje se například možnost navázat na aktivitu českých expertů při výstavbě afghánských cementáren ještě z dob socialistického Československa.

Afghánští vládní představitelé dnes jednali s ministrem zahraničních věcí Cyrilem Svobodou a večer se sejdou s premiérem Jiřím Paroubkem. Ve čtvrtek navštíví závody společnosti Škoda Plzeň.

Český zahraniční obchod s Afghánistánem výrazně ožil po pádu režimu hnutí Talibán, přesto tato asijská země nyní patří z pohledu objemu obchodní výměny až na 108. místo. Zatímco v roce 2000 činil obrat vzájemného obchodu zhruba jeden milion dolarů, tak loni se zvýšil na 6,5 milionu dolarů při kladném saldu 3,9 milionu dolarů. Za první čtyři letošní měsíce činil obrat obchodu s Afghánistánem 4,4 milionu dolarů. České firmy do Afghánistánu vyvážejí hlavně zbraně a střelivo, naopak do tuzemska se dováží paliva a oleje.

LIDOVKY

obsah | svět - svet