Češi v Afghánistánu připravují tamější volby

Čtyřicetistupňová vedra, ani kapka deště a všudypřítomná mračna prachu a komárů. V takových podmínkách se čeští vojáci v afghánských horách podílejí na přípravě parlamentních voleb. "Máme na starost kontrolu volebních místností," řekl exkluzivně pro natoaktual.cz Pavel Svejkovský.

Volby začnou v Afghánistánu v polovině září a hned dvoje najednou. Historicky první parlamentní a s nimi i volby do provinční rady.

Českým průzkumníkům v mírové misi ISAF, kteří spolu s Dány a vojáky německého Bundeswehru operují ve Fajzabádu v hornaté provincii Badakšan na severovýchodě země, tak začal nový kolotoč povinností. I v tak odlehlé oblasti už prý začal předvolební boj. Vojáci proto objíždějí volební místnosti a vytipovávají místa, kde může během voleb nastat krušnější situace a kde bude potřeba posílit ochranu.

"Mimo to se podílíme na tisku billboardů, které vyzývají místní, aby se nebáli a šli k volbám nebo aby spolupracovali s jednotkami ISAF," popsal Svejkovský.

Ve stopadesátitisícové provincii Badakšan působí čtyři desítky českých průzkumníků z Prostějova v takzvaném provinčním rekonstrukčním týmu pod hlavičkou NATO. Chrání pracovníky týmu, který se podílí na obnově země, poznamenané desítkami let válek.

Rekonstrukční týmy pomáhají Afgháncům s opravami silnic, obnovou škol, zavlažovacích kanálů nebo se zdravotní péčí. Nyní i s volbami.

Ministr Kühnl odvezl všechen déšť

Údolí poblíž Fajzabádu, kde leží vojenská základna, se během několika uplynulých týdnů změnilo v prašnou plochu. Přes den sužují vojáky čtyřicetistupňová vedra.

"Za dva měsíce nespadla z nebe ani kapka," stěžuje si Svejkovský. Nezapršelo prý od té doby, co byl v červnu na základně na návštěvě ministr obrany Karel Kühnl. Terén v okolí je čím dál více prašný, trpí technika i lidé. "Po pár stech metrech v terénu má uniforma kvůli prachu stejnou hnědou barvu jako okolní kopce," usmívá se Svejkovský.

V údolí říčky Panj, kde základna leží, se navíc objevila mračna komárů, kteří přenášejí malárii. Na samotné základně ani v nejbližším okolí vojáci zatím žádný případ onemocnění nezaznamenali.

"Ale asi dvacet kilometrů odsud už se několik případů objevilo," konstatuje Svejkovský. V odlehlejších vesnicích, kde lidé nemají možnost navštívit lékaře a užívat léky, bude situace podle něj velmi špatná.

Na základně panuje smutek

Od dubna, kdy se stali dvakrát terčem kamenování místních vesničanů, se čeští vojáci do žádného dalšího konfliktu nedostali. Přesto na základně panuje smutek a vlajky u brány do základny jsou na půl žerdi.

"Držíme smutek kvůli smrti vojáků ISAF," připomíná Svejkovský čerstvou havárii vrtulníku, při které zahynulo 17 španělských vojáků.

Celá základna, ve které žije 250 vojáků, má však nyní starosti hlavně s nadcházejícími volbami. Kvůli tomu nyní na základně přibyly dvě čety nizozemských vojáků, kteří mají s volbami pomoci. "Cvičí se tady na rychlé akce pro případ, že by se během voleb v okolí něco semlelo," říká Svejkovský.

Volby budou pro současný kontingent českých průzkumníků patrně poslední velký úkol. Brzy je totiž vystřídají čerstvé síly. "Už to máme jen za 54 dní," říká Svejkovský. Ukazuje na počítač, kde mu zbývající dobu do konce mise odpočítává spořič obrazovky.

LUBOMÍR SVĚTNIČKA, NATOAKTUAL.CZ

obsah | svět - svet