Na mistrovství natočil plzeň nejlíp Afričan, porazil Čecha

Češi museli na soutěži výčepních v New Yorku skousnout hořkou porážku. Porota prvního ročníku mezinárodní soutěže o mistra výčepního značky Pilsner Urquell vyhlásila jako vítěze šestadvacetiletého Jihoafričana Cebo Magutshwu z Café Della Salute v Johannesburgu.

Vítěz českého národního kola, rovněž šestadvacetiletý Lukáš Svoboda z pražské restaurace U Pinkasů, skončil na druhém místě.

Soutěže se letos zúčastnilo v České republice, Polsku a Jihoafrické republice na 300 výčepních. Do newyorského finále postoupil ještě reprezentant Polska Pawel Wiszniewski z města Gliwice.

Jihoafričan porotu přesvědčil především svými hlubšími teoretickými znalostmi. "Při finále možná trochu chybělo prověření praktických zkušeností, protože v New Yorku už se pivo nečepovalo," řekl jeden z trojice porotců, obchodní sládek značky Pilsner Urquell Václav Berka. "Šlo už jen o diskusi s rozhodčími," vysvětlil.

Umění správně načepovat pivo prokázali finalisté už v předcházejících národních kolech, kde porota poměřovala také znalosti soutěžících o technologických postupech výroby plzeňského piva, jeho zvláštnostech i o jeho historii. Hodnocení praktické části spočívalo ovšem i v utajených návštěvách restaurací, kde soutěžící pracují.

Výrok tříčlenné poroty ovšem značně roztrpčil ředitele restaurace u Pinkasů Ludvíka Bejvančického. Ten je přesvědčen, že vítězství jeho zaměstnanci uniklo kvůli jazykové bariéře. Zatímco Jihoafričan hovořil s porotou ve své domovské angličtině, ostatní dva finalisté diskutovali přes tlumočníka.

Ve výsledcích soutěže se také podle něho odrážejí obchodní zájmy značky Pilsner Urquell na jihoafrickém trhu. Takový názor ale Václav Berka odmítl. "Větší roli hrála nervozita finalistů, která převládala nad všemi znalostmi," řekl.

ČTK, iDNES.cz

obsah | svět - svet