Česko vyhrálo arbitráž s Nagelem

Dlouholetý spor s britským investorem Williamem Nagelem skončil pro Českou republiku úspěchem. Arbitrážní soud při Švédské obchodní komoře ve Stockholmu ve středu zamítl Nagelovu žalobu vůči Česku, ve které požadoval odškodnění ve výši 27 milionů dolarů (790 milionů korun).

Londýnský obchodník s diamanty se cítil poškozen při boji o druhou licenci na mobilní sítě GSM. Už v roce 1993 se totiž dohodl se státním podnikem Správa radiokomunikací (předchůdce dnešních Českých radiokomunikací) a lucemburským operátorem Millicom, že tuto licenci získají společně. O rok později však ministerstvo hospodářství v čele Karlem Dybou rozhodlo, že licenci dostane Správa radiokomunikací spolu s partnerem, kterého na základě tendru vybere vláda. Výběrové řízení pak vyhrálo konsorcium vedené německým Deutsche Telekom.

Nagel se podle vlastních slov snažil dlouho řešit svůj spor jednáním s příslušnými státními úředníky. V roce 1998 ale zažaloval České radiokomunikace u tuzemských soudů. Pře byla ukončena uzavřením nespecifikovaného mimosoudního vyrovnání. Smír však podle Nagela neřešil případný zisk, který mu měl kvůli postupu státu při udělování licencí ujít. Proto vloni podal žalobu vůči státu u stockholmské arbitráže.

Středeční rozhodnutí arbitrů bylo podle Evy Novákové z tiskového oddělení ministerstva financí jednomyslné. "Arbitři navíc přisoudili České republice částku ve výši 400 tisíc dolarů, tedy 12 milionů korun, jako náhradu vynaložených nákladů na vedení sporu," sdělila Nováková. Ministerstvo financí přitom do července letošního roku vynaložilo na vedení této arbitráže 9,4 milionu korun. Tribunál také nařídil britskému podnikateli, aby uhradil 90 procent administrativních nákladů na činnost arbitrážního soudu.

Stanovisko Williama Nagela k výsledku arbitáže se nepodařilo získat. "Pan Nagel nechce tuto záležitost v současné době nijak komentovat," sdělila jeho mluvčí. Arbitráž byla už druhým sporem se zahraničním podnikatelem, kterou Česká republika vyhrála. Před dvěma lety odmítl kvůli procesním vadám londýnský arbitrážní soud žalobu investora v televizi Nova Ronalda Laudera. Jeho společnost CME však letos vyhrála arbitráž ve Stockholmu. Arbitři ji přiznali odškodnění ve výši 10,4 miliardy korun.

PETR KINCL

obsah | svět - svet