Britové odtajnili dokumenty o atentátu na Hedricha

Reinharda Heydricha je nutno zneškodnit i za cenu vaší smrti, zněl rozkaz výsadkářům. Černé na bílém o tom až nyní vypovídají dosud přísně tajné dokumenty, které 62 let po zlikvidování šéfa gestapa uvolňují Britové.

O ceně, jakou měli parašutisté Josef Gabčík s Janem Kubišem za atentát na zastupujícího říšského protektora zaplatit, se mezi historiky dosud jen spekulovalo. Z pokynů, pod nimiž byl podepsán plukovník britské zpravodajské služby Hesket Prichard, je ale jasné, že šéfa gestapa je nutno odstranit, i kdyby přitom měli oba Čechoslováci padnout.

Jaroslav Čvančara, jenž vydal o atentátu několik publikací a který kopie uvolněných britských dokumentů získal jako první, říká: "Britská účast na atentátu byla mnohem větší, než se dosud připouštělo."

Kubiš: Nic nás nezastaví

Dvaašedesát let (18. června 1942) po beznadějném boji sedmi československých výsadkářů v kostele Cyrila a Metoděje, mají nově zpřístupněné britské dokumenty obrovský význam i podle historika Eduarda Stehlíka. "Tušili jsme, s jakým odhodláním Gabčík s Kubišem do akce šli, ale není nad to, když existují i důkazy." Historik se odvolává i na Kubišův deník psaný ještě v Británii před výsadkem. "Nejsem si jistý dnem, neb je na mně požadován zvláštní úkol, úkol velice nebezpečný, ale nebojím se ho. Jdu s chutí do práce a nezastaví mne ani to nejhorší," poznamenal si Kubiš.

Již z toho je patrné, s čím vším parašutisté asi počítali. Nicméně fakt, že se ztotožnili s rozkazem: Heydricha zlikvidujte, i když po atentátu nebudete moci uniknout, je podle Čvančary novinkou.

"Britové poskytli Čechoslovákům jednu z nejlepších leteckých osádek a ničím neskrblili ani při zajištění výcviku či vybavení zbraněmi - i to potvrzuje, jaký měli na odstranění šéfa gestapa mimořádný zájem," souhlasí Stehlík. V roce 1942 měli Britové dokonce jen tři stroje Halifax schopné bez mezipřistání dolétnout nad Prahu a zpět. A i ty dali k dispozici.

Nehledě na krvavý teror, který gestapo po atentátu na Heydricha rozpoutalo, jsou historici přesvědčeni o tom, že až tyto oběti přiměly Británii i Francii k odstoupení od Mnichovské dohody, kterou před válkou podepsaly s Hitlerem. A cenný je konečně i čerstvě objevený pitevní protokol Heydricha, z něhož je jasné, že špičkový chirurgWalter Dick udělal vše, aby generála zachránil.

Dohadům, že Heydricha neodstranili parašutisté, ale lékař z rozkazu šéfa německé rozvědky Canarise, je tedy až nyní konec.

JAN GAZDÍK

obsah | svět - svet